Ovo su najtraženiji sezonski poslovi na primorju, zarada do 2.000 eura mjesečno

Radiosarajevo.ba
Ovo su najtraženiji sezonski poslovi na primorju, zarada do 2.000 eura mjesečno
FOTO: Radiosarajevo.ba / Crna Gora

Fotografi, bariste, barmeni i kuhari ove sezone imat će prilike da zarade nešto više novca na primorskim destinacijama, budući da najbliža morska odredišta vape za sezonskom radnom snagom, te se za pojedine poslove nudi plata i do 2.000 eura.

Gdje su najpotrebniji sezonski radnici, koje struke i na koliku platu mogu da računaju za svoj posao, istražio je portal Blic.rc 

Radnici će imati priliku da ovog ljeta poprilično napune svoje novčanike budući da su dvije najbliže primorske destinacije, Hrvatska i Crna Gora u deficitu sa radnom snagom. Kako procjenjuju poznavaoci ovih prilika, otvorene radne pozicije u najvećem broju slučajeva biti popunjene radnicima koji dolaze iz naše zemlje.

Sa druge strane Grčka nije baš toliko otvorena ka zapošljavanju nove radne snage, budući da je ekonomska kriza još uvijek na snazi, te nema dovoljno posla ni za Grke, ali ipak, postoji šansa da bh. radnici pronađu posao na ovoj ljetnjoj destinaciji ukoliko se bave nekim od deficitarnih zanimanja.

Hrvatima potrebni kuhari

Hrvatsko primorje vapi za kuharima i pomoćnim kuharskim osobljem koje je u deificitu, a za angažovanje kuhara sa iskustvom Hrvati su spremni da plate između 1.800 i 2.000 eura.

Za posao glavnog kuhara neophodno je prethodno višegodišnje iskustvo, dok će oni koji nemaju iskustva svoju šansu moći da nađu kao pomoćni kuhari. Posao pomoćnog kuhara obuhvata sjekcanje namirnica, čišćenje ribe i pružanje pomoći u radu glavnom kuharu, a za njega radnici bivaju plaćeni oko 700 eura.

Istu sumu novca dobijaju i prodavci brze hrane i sladoleda na kioscima.

Bitna informacija za sve one koji traže posao je činjenica da hrvatski poslodavci svojim budućim radnicima obezbjeđuju prijavu boravka i radnu dozvolu.

Konobari u deficitu u Crnoj Gori

Kafići, restorani i barovi u Crnoj Gori traže veliki broj radnika, te će konobari bez ili sa iskustvom moći da pronađu posao u nekom od lokala na primorju. Na osnovu oglasa može se vidjeti da se plata kreće između 400 i 500 eura.

Primorskim restoranima su takođe potrebni i kuhari, a radnici koji ispunjavaju uslove za posao kuhara, primat će platu od 1.500 eura.

Grčka u krizi, ali ipak potrebni ovi radnici

Bh. radnici koji riješe da baš ove godine potraže sezonski posao u Grčkoj imat će manje šanse za zaposlenje, budući da je zbog ekonomske krize znatno smanjena potražnja inostrane radne snage. Ipak, fotografi, konobari i šankeri će imati šanse da pronađu posao.

U zavisnosti od dijela primorja i ostrva na kome radnici traže posao zavisi i visina plate, te su i mjesečna primanja na nekim ostrvima veća, dok na drugim manja i kreću od 1.000 do 1.500 eura.

Grčkom primorju, tj. luskuznim hotelima ove godine prijeko su potrebni fotografi. U zavisnosti od toga šta poslodavac zahtjeva od fotografa i koliko snimanja mjesečno neophodno da fotograf obavi, plata se kreće od 800 eura do 1.500 koliko dobijaju fotografi koji su zaposleni u okviru lanaca velikih hotela.

Za ovaj posao neophodno je prethodno iskustvo na pozciji fotografa u hotelima, na brodovima, kruzerima i sličnom poslovnom okruženju, javlja Blic.rs

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije