Novi Pazar: Plato “Hatidža Mehmedović” u znak sjećanja na hrabru majku

AA
Novi Pazar: Plato “Hatidža Mehmedović” u znak sjećanja na hrabru majku
Foto: AA / Otvaranju platoa "Hatidže Mehmedović" prisustvovali su i mnogi aktivisti iz zemlje i regiona

U prisustvu velikog broja građana Novog Pazara, članica udruženja “Majke Srebrenice”, te uz zvuke islamske duhovne muzike sa stihovima koji govore o genocidu počinjenom u Srebrenici, otvoren je plato u centru grada, nazvan po nedavno preminuloj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

Plato “Hatidža Mehmedović” zajedno su otvorili prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obraćajući se okupljenima rekao je da Novi Pazar želi na ovaj način dati primjer i ukazati počast na hrabrosti kao i za borbu za istinu nedavno preminuloj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

On je gošćama iz Bosne i Hercegovine, članicama tog udruženja, poručio da u svojoj borbi nisu same, da je pored njihovih familija i prijatelja i grad Novi Pazar sa svojim građanima uz njih.

“Željeli smo na ovaj način da odamo počast majki heroju, ženi borcu za istinu i pravdu. Ovo je priznanje za toleranciju. Grad Novi Pazar je ovim gestom želio da se nikada ne zaborave žene kao što je rahmetli Hatidža, da se ne zaborave žrtve Srebrenice i sve druge nevine žrtve koje su stradale tokom rata, te da se rat nikada i nikome ne ponovi”, rekao je Biševac.

Nazivanje platoa u centru grada po rahmetli Hatidži Mehmedović je primjer drugima i velika je hrabrost, s obzirom na to obzirom da je Novi Pazar grad u Republici Srbiji, smatra predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

“Ovo ja mislim nikada se u Bosni neće desiti, što se desilo u Novom Pazaru, s obzirom na to da je ovaj grad u sastavu Republike Srbije. Znamo da je Srbija bila agresor, prema tome ovo je velika hrabrost”, rekla je predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Centralni dio platoa čini fontana sa cvijetom Srebrenice u sredini, nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u Srebrenici. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nedužnost stradalih, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. juli. Idejno rešenje za ovaj projekat uradio je mladi novopazarski projektant Atila Hamidović.

 

Otvaranju platoa "Hatidže Mehmedović" prisustvovali su i mnogi aktivisti iz zemlje i regiona, među njima i predstavnici organizacije “Žene u crnom”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije