Jezive priče iz Hitne u Metkoviću: Umrla i 5-godišnjakinja koju nisu primili

Radiosarajevo.ba
Jezive priče iz Hitne u Metkoviću: Umrla i 5-godišnjakinja koju nisu primili
Foto: Metković-news / Hitna pomoć u Metkoviću

Hrvatski mediji objavili su još jednu jezivu priču o smrti djeteta u Metkoviću.

Petogodišnju djevojčicu Emu Markotu mama je prije dvije godine, 31. oktobra 2016, dovela na tamošnju Hitnu, no tamo su je, tvrdi, odbili pregledati. Malena je nekoliko sati kasnije preminula.

“Ema je dan ranije imala temperaturu 37, preko noći sam spavala s njom, ali ujutro su joj usnice poplavile. Odmah sam je odvela na Hitnu jer je naš pedijatar radio popodne. Držala sam je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, već su mi samo rekli da što njima dolazim i da trebam otići pedijatru. Ponijeli su se kao da sam im nepotrebno došla, a dijete mi nisu ni pogledali.

Potom sam se vratila na pedijatriju, a kako naš pedijatar nije radio, tako sam došla kod dr. Ksenije Kaleb kod koje prije nikad nisam bila. Sestra je odmah otvorila vrata i liječnica ju je odmah pregledala i u sekundi je znala o čemu se radi. Otišla je sa mnom do Hitne i rekla da treba zvati helikopter, čekali smo oko sat i nešto jer je puhao vjetar. Dalje nisam bila svjesna što se događa”, ispričala je za Index mama Martina Markota.

Dio koji je posebno alarmantan u ovoj priči je onaj koji se odnosi na osoblje Hitne koji je, navodno, odbio mamu s djetetom u rukama, iako u tom trenutku, kako tvrdi, nisu imali druge pacijente.

“Ono što me boli je to što su mojoj djevojčici poplavile usne, bila mi je u naručju, a na Hitnoj je nisu ni pogledali, iako tada nisu imali pacijente”, priča. Kako su neki od tamošnjih doktora kasnije komentirali za Index, u slučaju petogodišnje djevojčice svaka minuta bila je važna, a zbog postupka Hitne navodno je izgubljen cijeli sat.

Doktorica Ksenija Kaleb ista je pedijatrica koja je jedina prepoznala ozbiljnost situacije u slučaju devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, dječaka koji je prošli tjedan preminuo u Metkoviću, nakon što su ga roditelji tri puta dovodili na Hitnu. Kaleb se detaljno sjeća slučaja male Eme.

“Djevojčica je došla s mamom kod mene nakon što su je s Hitne vratili, ja sam je odmah primila i dijete je imalo već plave usne i ruke. Imala je jako ubrzan rad srca, puls oko 170. I usne i zubni grebeni su bili modri, što je znak popuštanja srca.

Potom smo brzo otišle na Hitnu. Zvali smo helikopter koji ju je odvezao u KBC Split malo prije 11. Pokušali su je stabilizirati, ali nije uspjelo. Umrla je oko 12.30 isti dan. Virus CMV (citomegalo virus) zahvatio je srce i poremetio njegov rad. Ova infekcija inače prolazi kao bezazlena respiratorna infekcija, no njoj je napao srce i napravio tešku kliničku sliku. Možda bi se sve isto dogodilo, ali činjenica je ta da je vraćena s Hitne, a bila je životno ugrožena. Tad sam na Hitnoj sugerirala da se ne mogu vraćati ljudi bez pregleda, ali ništa se nije promijenilo”, ispričala je dr. Ksenija Kaleb.

Voditeljica ispostave Hitne u Metkoviću, u vrijeme oba slučaja bila je Marijana Matić, piše Index.

Dr. Marijana Matić, voditeljica ispostave Hitne medicinske pomoći Metković je nakon smrti Gabrijela Bebića rekla da se ne može nikoga optužiti za smrt dječaka jer je "zakazala sudbina ili se radilo o lošoj sreći"...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije