Otkriće slovenskih medija: Hrvatska SOA prisluškivala zvaničnike Slovenije!

Radiosarajevo.ba
Otkriće slovenskih medija: Hrvatska SOA prisluškivala zvaničnike Slovenije!
Foto: Patrik Macek / Pixsell / Daniel Markić

Afere čiji su vinovnici pripadnici hrvatske obavještajne službe SOA, nakon Bosne i Hercegovine i Hrvatske, prenijele su se, po svemu sudeći, i u Sloveniju.

Piše: Faruk Vele

Slovenski portal 24ur.si objavio je danas da iza prisluškivanja slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik iz 2015. godine stoji Davor Franić, sekretar i šef kabineta direktora SAO-a Daniel Markić!

SOA kao sudba

Slovenski mediji navode da je Franić poznat kao "mehaničar Davor" iz afere "Špijuni" s pokušajem vrbovanja selefija za prebacivanje oružja u BiH. Portal tvrdi da je Franić odgovoran za niz skandala i prijetnji koje je vršio po uputama hrvatskog vodstva.

Podsjetimo zagrebački "Večernji list" objavio je 22. jula 2015. da su u posjedu audiosnimke koja pokazuje da je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije izišao iz okvira normalnog ponašanja u arbitražnom postupku te da slovenska strana krši pravila po kojima se taj sud obvezao raditi.

Usto, iz transkripata koje je list iz Zagreba donio moglo se iščitati da je odluka o podjeli Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) već donesena i da će, prema njoj, najmanje dvije trećine zaljeva pripasti Sloveniji iako arbitri trebaju održati još jednu raspravu. Informaciju da je Sud već odlučio većinu Savudrijske vale "dodijeliti" Sloveniji prvi je otkrio beogradski Kurir.

Iza ove afere, sada tvrde Slovenci, stoji SOA!

Uprkos brojnim pretpostavkama kako iza svega stoji američka ili njemačka obavještajna služba, te da time disciplinira Sloveniju zbog koketiranja s Rusijom, slovenski mediji sada navode da iza ilegalnog prisluškivanja kontinuirano stoji SOA-a, a da je Franić, kao i u aferi u BiH bio vođa operacije.

"Za krivično djelo nezakonitog prisluškivanja i snimanja zvuka propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina", ističe 24ur.si.

U martu 2017. slovenski Nacionalni istražni ured (NPU) je podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog ovog slučaja.

24ur.si navodi kako je prva naznaka da SOA stoji iza aktivnosti u Sloveniji bila izjava bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića. On je ranije izjavio da SOA i tadašnji direktor Dragan Lozančić trebaju dobiti državnu nagradu za svoj rad u arbitraži. Lozančić je imenovao tada malo poznatog Franića za šefa svog ureda, dok SOA u svojim godišnjim izvješćima za 2015., 2016. ili 2017. uopće ne spominje aktivnosti u Sloveniji ili na području arbitraže.

Nadalje, slovenski portal podsjeća da je Franić bio je prilično nepoznat hrvatski operativac koji je, prema podacima bosanske obavještajne službe, u svojoj karijeri imao niz neuspjelih operacija, posebno u Bosni i Hercegovini. Također, djelovao je u Europskoj uniji, s kojom Hrvatska tvrdi da dijeli vrijednosti i pravne norme.

"Uspjeh operacije u Sloveniji očigledno je doveo Franića u sam vrh Hrvatske sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Danas čak i na mjestu šefa ureda ravnatelja SOA-e, Daniela Markić i, kako se čini, bio je umiješan u najmanje dva fijska hrvatske objavještajne službe", navodi portal.

O cijelom slučaju piše i ugledno DELO, o čemu više možete čitati ovdje

Brojne prijetnje

Podsjećaju na umiješanost Franića u pokušaje da bh. državljane koji su imali uredan boravak u Sloveniji vrbuju i iskoriste za prebacivanje u BiH.
Podsjećaju i na slučaj bh. vozač koji su zatražili zaštitu od Ambasade BiH u Ljubljani.

Otkrića bh. medija, navode slovenski mediji, vratila su se Hrvatskoj kao bumerang.

24ur.si podsjeća i na aferu u Hrvatskoj kada je Franić saopćio bivšem savjetniku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Mati Radeljiću, da će biti smijenjen i tražio od njega da ne pravi probleme, zaprijetivši da su spremni do kraja štititi predsjednicu Grabar-Kitarović, te da je spreman da se autom zabije u njega ako bude imao takvo naređenje.

Slovenski mediji navode da iz Franića stoji Božo Petrov, čelnik MOST-a i bivši predsjednik Hrvatskog sabora. Petov je, tvrde, politički kum Franića. I hrvaski mediji su Franića nazivali prvim operativcom Petrova.

Među ostalima, pojašnjavaju Slovenci, Franić je prijetio i bivšem čelniku Agrokora Ivici Todoriću. Todorić je tvrdo da mu je Davor Franić prijetio po nalogu direktora SOA-e Daniele Markića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije