Oštra reakcija Rusije na upad specijalaca ROSU na sjeveru Kosova

Radiosarajevo.ba
Oštra reakcija Rusije na upad specijalaca ROSU na sjeveru Kosova
Slobodna Evropa / Kosovska policija

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije nazvalo je upad pripadnika ROSU na sjeveru Kosova i hapšenje 13 Srba još jednom u nizu provokacijom Prištine, navodi se na stranici Ministarstva.

Reakcija Ministarstva vanjskih poslova Rusije - undefined

Foto: Screenshot: Reakcija Ministarstva vanjskih poslova Rusije

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova je saopštila da „upad kosovsko-albanskih specijalnih snaga u srpske opštine vodi ka eskalaciji međuetničke napetosti koje lišavaju smisla višegodišnje napore međunarodne zajednice za mirno rješavanje konflikta“.

Ona je dodala da je provokacija Albanaca protiv Srba na Kosovu, direktna posljedica višegodišnje popustljivosti EU i SAD.

„Kosovski činovnici su već navikli da im se sve provokacije opraštaju“, naglasila je Zaharova.

U Moskvi smatraju da ovaj trenutak nije slučajno izabran — odmah nakon govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u parlamentu o kosovskom pitanju.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je pozvalo međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume „kosovsko-albanske radikale i spriječe dalju eskalaciju konflikta“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije