Ostali bez aviona: Izrael poništio ugovor o prodaji F-16 Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Ostali bez aviona: Izrael poništio ugovor o prodaji F-16 Hrvatskoj
FOTO: Arhiv / Izraelski borbeni avion F-16 / Ilustracija

Ugovor o prodaji Hrvatskoj 12 polovnih aviona F-16 "barak", koje je koristila izraelska avijacija, neće biti realiziran, jer Sjedinjene Američke Države nisu uklonile svoje restrikcije, prenose mediji.

Portal Ynet navodi da će generalni direktor izraelskog Ministarstva obrane Udi Adam u srijedu doputovati u Hrvatsku kako bi obavijestio tamošnje vlasti da od prodaje aviona nema ništa.

Ugovor u vrijednosti od pola milijarde dolara zaključen je u martu prošle godine, ali su se tome suprotstavile Sjedinjene Američke Države.

Američka vlada je dužna da državi kojoj je prodala svoje avione dâ dozvolu kako bi ih dalje prodala trećoj zemlji.

Washington traži da Izrael prije isporuke aviona F-16 Hrvatskoj dovede lovce u provobitno stanje u kome su bili kada ih je kupio 80-tih godina prošlog vijeka. Izrael je modernizovao avione sopstvenom tehnologijom u verziji "barak". Da bi dobili dozvolu američkog Kongresa, potrebno je da uklone tu tehnološku nadogradnju, čemu se Zagreb protivi.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane prethodno je zatražilo od Izraela da ga do 11. januara zvanično obavijesti može li da isporuči borbene avione F-16, čija je kupovina dogovorena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije