Osnivač zloglasnog logora Sušica Svetozar Andrić novi poslanik Skupštine Srbije!

Radiosarajevo.ba
Osnivač zloglasnog logora Sušica Svetozar Andrić novi poslanik Skupštine Srbije!
Foto: Sense / Svetozar Andrić

Skupština Srbije, čiji novi saziv je jučer konstituiran, izgleda da ne može bez ratnih zločinaca.

Piše: Faruk Vele

Nakon što je ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji je kao haški osuđenik bio šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije, ostao bez poslaničkog imuniteta, jer njegova stranka, sa osvojenih 2,07 posto glasova, nije prešla cenzus, u najvišem zakonodavnom organu našeg istočnog susjeda naslijedit će ga jedan osnivač logora za Bošnjake!

Naime, sa osmog mjesta na listi „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“ u parlament Srbije ušao je nekadašnji general Vojske Republike Srpske Svetozar Andrić.

Premlaćivanja, silovanja, ubijanja

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Ivana Žanić potvrdila je da je Andriću potvrđen mandat.

Prije neko što mu je potvrđen mandat za narodnog poslanika, Andrić je bio višegodišnji zamjenik predsjednika opštne Novi Beograd, na čijem čelu je upravo bio bivši vaterpolista Šapić.

Na tu funkciju je izabran kao član Predsjedništva Srpske narodne partije. Riječ je o partiji koja u svom stranačkom biltenu „Glas naroda“ propagirala krilaticu „Kosovo je Srbija, Krim je Rusija“.

"Za one koji ne znaju, Andrić je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio komandant Birčaknske brigade i osnivač logora Sušica u kojem je ubijeo i zlostavljano više hiljada zatočenika", napisala je Žanić na Twitteru.

Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. i u tom periodu su zatočenici boravili u nehumanim uslovima – spavali su na betonu, dobijali su jedan obrok dnevno i nisu imali osnovne higijenske uslove za život. Iz FHP-a naglašavaju da je većina ljudi svakodnevno prebijana, da su žene koje su bile zatvorene u logoru silovane...

Faksimil - undefinedScreenshot: Faksimil

Ona je podsjetila da je Birčanska brigada tokom maja i juna 1992. godine protjerala bošnjačko stanovništvo iz 20 vlaseničkih sela.

Ukazom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Andrić je u ljeto 1995. godine napredovao.

"Svetozar Andrić je 14. jula 1995. godine imenovan za načelna Štaba Drinskog korpusa VRS, u vrijeme dok su još uvijek trajale masovne egzekucije srebreničkih Bošnjaka", naglasila je.

Gore turske kuće

Inače, Andrić je svjedočio kao svjedok odbrane u više predmeta pred haškim tribunalom. Ocijenjen je kao nevjerodostojan svjedok čije je svjedočenje sračunato na umanjenje sopstvene krivice. U aprilu 2015. godine svoj iskaz je dao i tokom suđenja ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Tužilac Alan Tieger je Andriću pokazao njegov izvještaj Drinskom korpusu o „nastavku paljenja“ sela Gobelji (Vlasenica) koje je zauzeo prilikom operacija Birčanske brigade VRS-a, no on se branio kako je to bila greška njegove službenice koja ga je sastavljala.

Andrić je potom suočen i s presretnutim razgovorima zapovjednika Drinskog korpusa VRS-a Milenka Živanovića.

„Jel' gore turske kuće?“, upitao je Živanović.

„Gore, gore“, odgovoreno mu je s druge strane od podređenog oficira.

Od 2006. godine Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić apelira na Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da otvori istragu protiv Andrića. Prije dvije godine Fond je Tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Andrića za zločine počinjene u Sušici, Vlasenici i Srebrenici.

"Do danas nemamo odgovor", navela je Žanić.

Koncentracioni logor Sušica u razdoblju od maja pa sve do kraja septembra 1992. godine bio je logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja općine Vlasenica ali i ostalih podrinjskih općina.

Neopisivi zločini

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Prema podacima MKCK u ovom logoru je ubijeno 1.617 logoraša. Međutim, taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče jedan kilometar udaljenom od Vlasenice, koji se nalazi na južnom putu prema Han-Pijesku.

Na tom mjestu je u tzv. "jarugu" u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno preko 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko do sada otkrivenih manjh grobnica i više masovnih grobnica (Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo...).

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora, ali ne i njegov osnivač koji gradi političku karijeru u Srbiji.

Dok Hrvatska odlikuje osumnjičene za ratne zločine u BiH, u Srbiji ih postavljaju na najodgovornije pozicije. U susjedstvu ništa novo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije