Oslobađajuća presuda za uzgoj marihuane

Radiosarajevo.ba
Oslobađajuća presuda za uzgoj marihuane
Pixabay / Ilustracija

Sutkinja Općinskog suda u Puli Vera Glasnović Gjoni oslobodila je od krivnje vanbračne supružnike iz Italije koji su bili optuženi da su uzgajali marihuanu radi daljnje prodaje, piše Glas Istre. Naime, ženu u dobi od 48 godina koja ima hrvatsko i italijansko državljanstvo sud je teretio da je zajedno s godinu dana starijim suprugom, italijanskim državljaninom, od maja do sredine jula 2017. godine u unajmljenom stanu u jednom istarskom gradiću uzgajala marihuanu.

„U prvom redu treba imati razumijevanje, pa i neku vrstu sućuti radi bolesti okrivljene i poći od nesporne okolnosti da je čovjek u takvom stanju spreman učiniti sve da bolove ukloni“, istaknula je sutkinja Općinskog suda u Puli Vera Glasnović Gjoni ocijenivši da je u pitanju beznačajno kazneno djelo.

Sutkinja Općinskog suda u Puli, Vera Glasnović Gjoni stavila je izvan snage kazneni nalog, a potom i oslobodila krivnje izvanbračne supružnike iz Italije koji su bili optuženi da su uzgajali marihuanu radi daljnje prodaje.

Teretilo ih se da su nabavili opremu potrebnu za uzgoj marihuane u zatvorenom prostoru, odnosno indoor šator, lampu, ventilatore i tekućinu za prihranjivanje biljaka i tako uzgojili devet biljaka konoplje. Kada su "otkriveni" biljke su bile visoke između 14 i 65 centimetara. Ženu se teretilo za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, a muškarca da joj je u tome pomagao.

Međutim, u sudskom postupku okrivljena žena iznijela je obranu koju je potkrijepila konkretnom medicinskom dokumentacijom. Ona je naime još od 1996. godine HIV pozitivna i boluje od Hepatitisa C zbog čega je stalno bombardirana tabletama i terapijama.

U obrani je navela da je 74-postotni invalid i da je zbog bolesti i lijekova imala problema s bubrezima i jetrom te da stalno trpi jake bolove. Na internetu je pročitala da bi joj, kako bi uklonila navedene tegobe, mogao pomoći maslac od indijske konoplje. Preko interneta je nabavila i svu opremu potrebnu za uzgoj konoplje, a suprug joj je pomogao u spravljanju preparata. 

Na sudu je kazala da joj je konzumacija maslaca s indijskom konopljom znatno poboljšala zdravstveno stanje te da je to za nju lijek, piše Glas Istre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije