Općina časti: Od 500 do 4.000 eura za novorođene bebe u Plužinama

Radiosarajevo.ba
Općina časti: Od 500 do 4.000 eura za novorođene bebe u Plužinama

U crnogorskom gradu Plužine riješili su da se pozabave natalitetom i da stimulišu bračne parove da rađaju što više djece - svako prvorođeno Opština će ubuduće častiti sa 500 eura, za drugo će roditelji dobijati 1.000, a za treće 2.000 eura.

To je predlog predsjednika Opštine Mijuška Bajagića, koji će na narednoj sjednici biti usvojen s obzirom da većinu u Skupštini ima njegov SNP, pišu Vijesti.me.

“Iznosi se dvostruko uvećavaju ako je podnosilac zahtjeva vlasnik registrovanog poljoprivrednog gazdinstva na seoskom području“, piše u prijedlogu odluke.

Pravo na pomoć imaće roditelji djece rođene 1. januara 2019. i kasnije sa prebivalištem na teritoriji opštine, i to jedan roditelj najmanje pet godina prije rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev.

Pomoć za prvo dijete uplaćivala bi se u roku od mjesec dana od podnošenja zahtjeva, dok bi roditelji koji dobiju drugo dijete prvu polovinu novca dobijali u roku od mjesec, a drugu kada dijete napuni godinu.

“Za treće i svako naredno dijete, u četiri jednake rate – prva rata u roku mjesec dana od dana podnošenja zahtjeva, druga kada dijete navrši godinu, treća kada dijete navrši dvije i četvrta rata kada dijete navrši tri godine“.

Pravo na pomoć prestaje promjenom prebivališta podnosioca zahtjeva, odnosno novorođenčeta van teritorije opštine, u periodu primanja pomoći.

To je druga odluka koja je usmjerena na poboljšanje materijalnog položaja porodica koje imaju novorođenčad i povećanju nataliteta. Skupština je 2013. donijela odluku da sve nezaposlene porodilje mjesečno dobijaju naknadu od 100 eura, sve dok novorođenče na napuni dvije godine.

Osnovci su tokom prethodnih godina, a tako će biti i ove, dobijali besplatne udžbenike, dok su za učenike prvog razreda bile obezbijeđene i đačke torbe.

U Plužinama je lani rođeno 15 beba, a školske 2017/18. u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju bilo je 303 djece. Broj učenika u osnovnom obrazovanju se iz godine u godinu smanjuje - školske 2003/04. bilo je 327 osnovaca, a prošle upola manje.

Prema popisu iz 2011. godine, u opštini koja je po prosječnoj starosti žitelja najstarija u Crnoj Gori, a i po stopi nataliteta se nalazi na začelju, bilo je 3.286 stanovnika, skoro 1.000 manje u odnosu na popis iz 2003.

Broj stanovnika se za period od 1961. do 2011. smanjio za 5.878. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije