On je naredio napad na hrvatske vojnike: Za njegovu ‘glavu’ nude 5 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
On je naredio napad na hrvatske vojnike: Za njegovu ‘glavu’ nude 5 miliona dolara
FBI / Siradžudin Hakani: Traže ga već desetak godina

Naredbu za napad u Kabulu, nakon kojeg je poginuo hrvatski vojnik Josip Briški (27) izdao je Siradžudin Hakani, kako navodi 24sata, jedan od najopasnijih terorista na svijetu, a samim time i jedan od najopasnijih ljudi na svijetu.

Objavljene fotografije vozila s hrvatskim vojnicima koje je napao bombaš samoubojica

Ovo je hrvatski vojnik ubijen u Afganistanu: Nedavno se oženio i dobio dijete

Siradžudin je sin zloglasnog Džalaludina Hakanija, koji je od 2001. u ratu protiv Sjedinjenih Američkih Država i NATO snaga. Njegov sin godinama se obučavao uz oca, zajedno s cijelom širom muškom stranom porodice Hakani.

Bombaš samoubica u Afganistanu napao hrvatske vojnike

Nakon njegove smrti 2018. godine, Siradžudin je preuzeo vodstvo nad Hakani mrežom, koja djeluje pod vodstvom glavnog talibanskog komandanta Mawlawija Haibatullaha Akhundžada.

Iako još uvijek službeno Hakani mreži nije pripisan napad, 24sata navodi da je prekompleksan da bi bio izveden od strane manje skupine talibana.

O njemu postoji jako malo podataka, rođen je između 1973. i 1980., nije poznato gdje, a ime mu u slobodnom prijevodu znači svjetlost. 

Amerikanci ga ne mogu nikako pronaći iako intenzivno tragaju za njim posljednjih desetak godina, te su čak raspisali nagradu od pet miliona dolara onome ko bi ih doveo do njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije