Okrutna tradicija: Rade krvne testove u ranoj trudnoći pa abortiraju ako nose kćer

Radiosarajevo.ba
Okrutna tradicija: Rade krvne testove u ranoj trudnoći pa abortiraju ako nose kćer
Printscreen / Sve se to dešava u blizini Bosne i Hercegovine

"Nek je živo, zdravo i - nek je muško!", rečenica je to koju su u Crnoj Gori čule hiljade žena koje su zbog pritiska okoline i duboko ukorijenjene okrutne tradicije bile prisiljene pobaciti svoje kćeri.

Iako je zakonom zabranjeno znati spol prije 12. sedmici trudnoće, diljem Crne Gore otvaraju se laboratoriji i poliklinike u kojima se krvnim testom može otkriti spol ploda unutar prva dva mjeseca trudnoće. Rezultat?

U posljednjih 20 godina u Crnoj Gori rođene su na hiljade dječaka više nego djevojčica. Neke su žene u iščekivanju sina - pobacile čak 30 djevojčica.

Ova mučna priča, upozoravaju stručnjaci, ostavit će nesagledive posljedice na cijelo crnogorsko društvo. Ekipa RTL Potrage otišla je u Crnu Goru.

"Znali smo za žene koje su imale višestruke trudnoće, ali znamo samo jedan primjer žene koja je imala više od trideset prekida trudnoće", govori Maja Raičević iz Centra za ženska prava Crne Gore za RTL. 
 
"Čuo sam da se ide na preglede i u slučaju da je žensko, onda ga se riješi", govori Brane. 

"To je kod nas normalno. Žensko dijete će možda maknuti, a muško ostaviti", dodaje.

Rijetko koja žena o ovoj mučnoj temi i vlastitim iskustvima želi javno govoriti. Milica je prije nekoliko godina istupila za Balkansku istraživačku mrežu koja je ustupila snimku jer pod pritiskom okoline nije željela stati pred našu kameru.

"Otvoreno sam otišla k njemu i rekla mu da bih htjela roditi treće dijete, odnosno sina. On mi se nasmijao i rekao: 'Dobro, čestitam ti na hrabrosti.' Iz tog razloga sam radila biopsiju i provjeru. Poslije cijelog tog truda sam ostala u drugom stanju. U Beogradu sam radila tu biopsiju i imala sam sreću da to samo jedanput radim", govori Milica iz Crne Gore

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije