Oglasili se ljekari KC-a, građani traže doživotni zatvor za Nermina Šišića

Radiosarajevo.ba
Oglasili se ljekari KC-a, građani traže doživotni zatvor za Nermina Šišića
Ljekari Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) koji su 6. i 7. januara liječili sada preminulog 15-mjesečnog dječakg Pavla J. nisu mogli zaključiti da je nad njim bilo nasilja, saopćeno je danas iz ove ustanove.

Dječak je preminuo početkom februara i istraga je pokazala da je njega duže vremena fizički zlostavljao očuh Nermin Šišić u pristustvu njegove majke Jelene Jovović. Očuh je osunjičen da je ubio mališana, a majka da je zanemarivala svoje dijete.

Tragom informacije da je  NVO Centar za ženska prava dobila anonimnu informaciju da je dječak još početkom januara bio zbrinut u Kliničkom centru, te da su i tada, navodno, na njegovom tijelu bile vidljive povrede, ali da to policiji nije prijavljeno nadležni u KCCG-u i Tužilaštvu su pokrenuli istragu u ovom slučaju.

Iz KCCG-a su se oglasili rekavši da su zatražili od Višeg tužilaštva da utvrdi osnovanost iznijetih navoda i poručili da će neko odgovarati ako se utvrdi da su zaposleni u Kliničkom centru napravili propust.

"Nakon uvida u ljekarske izvještaje i pojašnjenja dobijenih od ordinirajućih ljekara, Komisija je zaključila da prilikom prijema i tretmana P. J. u Kliničkom centru Crne Gore su preduzete sve radnje u vidu pregleda i radiološke dijagnostike, dok se iz kliničke slike, nije moglo zaključiti da ima elemenata nasilja nad pacijentom. Postojeće povrede odgovarale su opisanom nastanku povreda, kako su to ljekarima kazali pratioci koji su doveli pacijenta na pregled", zaključeno je u saopćenju KCCG-a.

Ranije je direktorica Kliničkog centra Crne Gore KCCG, Zorica Kovačević potvrdila je da je dječak, koji je u ponedjeljak ujutro od posljedica batina preminuo u Institutu za bolesti djece, primljen 6. januara i istakla da je tada primio adekvatnu zdravstvenu njegu.

Inače, više od 4.600 građana potpisalo je peticiju "Pavlov zakon", kojom se traži doživotna kazna osumnjičenima za ubistvo dječaka, očuha Nermina Šišića i majke Jelene Jovović, koja se tereti za neispunjavanje porodičnih obaveza.

Ova inicijativa pokrenuta je ubrzo nakon monstruoznog ubistva petnaestomjesečnog dječaka. Crnogorskim zakonom je propisano da očuh može najviše biti osuđen na 40, a majka osam godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije