Odlučeno ko će graditi pristupne ceste do Pelješkog mosta, da li je Dodik izigran?

Radiosarajevo.ba
Odlučeno ko će graditi pristupne ceste do Pelješkog mosta, da li je Dodik izigran?
Photojoiner / Milorad Dodik ima veoma dobre razloge zašto brani Pelješki most

Hrvatska javna kompanija Hrvatske ceste su odlučile koje kompanije će graditi pristupne ceste do Pelješkog mosta, piše Jutarnji list.

Dionicu od Jadranske magistrale do mosta, te saobraćajnicu od Duboke do Sparagovića bi trebao graditi austrijski Strabag. Prvobitno je bilo odlučeno da to uradi grčki Avax, ali se na ovu odluku žalio Strabag. Državna komisija za kontrolu javne nabavke je poništila tavku odluku.

Na ovu odluku se grčka kompanija može žaliti. Strabag je ponudio da će dionicu izgraditi za više od stotinu miliona maraka bez PDV-a. Rok za izgradnju je 30 mjeseci.

Avax će graditi cestu od Sparagovića do Dola. I za ovaj posao je konkurisao Strabag, ali je ocijenjeno da je grčka ponuda povoljnija. Austrijanci se mogu žaliti na ovu odluku, navodi Jutarnji list.

Postojala je glasina da je Integral Inžinjering iz RS-a bio zainteresovan za gradnju ovih saobraćajnica. Mnogi su bili mišljenja da je zbog toga tada predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata nedavno iskoristio mehanizam vitalnog nacionalnog interesa kada se raspravljalo o Pelješkom mostu. Tvrdi se da je vlasnik ove kompanije je blizak Dodiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije