Od tržnih centara do cijelih naselja: Pola Beograda drže investitori iz Izraela

Radiosarajevo.ba
Od tržnih centara do cijelih naselja: Pola Beograda drže investitori iz Izraela
Kupovina “Depoa” u Bulevaru kralja Aleksandra, koji je plaćen 4,15 miliona eura, samo je još jednom potvrdila da su izraelski investitori najaktivniji i najozbiljniji u srpskoj prijestolnici.

"Iza ove kupovine stoji izraelska grupacija na čelu sa mnom kao direktorom, ali i sa njihovim predvodnikom Nir Makdasijem. U pitanju su iste firme koje su kupile američku ambasadu, a ovoga puta na mjestu nekadašnjeg “Depoa” gradiće se nov i lijep projekat", rekao je za Blic Miša Marković, direktor firme "BKA development" koja je kupila lokaciju u Bulevaru kralja Aleksandra.

Nekoliko ozbiljnih izraelskih firmi prisutne su već godinama u Beogradu i uglavnom se bave izgradnjom tržnih centara, ali i drugih poslovnih, kao i velikih stambenih kompleksa.

"Oni kao investitori danas dominiraju, a to vam je najbolji znak da je tržište ozdravilo, budući da su oni uvijek prvi koji odlaze sa bilo kog tržišta i to ne kad već počne da gori, nego šest mjeseci prije toga. Ako se oni šire i kupuju, znajte da je tržište stabilno. A njih je sve više u Beogradu", objasnio je nedavno Miloš Vulović, gradski sekretar za urbanizam.

Od tržnih centara u Beogradu, izraelski investitori su izgradili tek otvorenu “Rajićevu”, pa “Big” na Karaburmi, “Zemun park” na Novosadskom putu, “Aviv park” na Zvezdari, ali i u susjednom Pančevu, a počela je izgradnja i još jednog velikog shopping mall-a “Big” na Vidikovcu.

Najpoznatiji i trenutno najveći poslovni kompleks u vlasništvu izraelskih firmi je “Airport City”, poslovni park na Novom Beogradu koji se i dalje nadograđuje i širi, na mjestu bivšeg MUP-a u Ulici kneza Miloša gradi se i projekat “Skyline Beograd”, kompleks sa tri velike kule, a Izraelci su pazarili i cijeli prostor gdje se nalazila nekadašnja američka ambasada i na kojem je u toku izgradnja poslovno-stambenog komplesa.

Međutim, ni to nije sve: posljednjih godina Izraelci se sve više okreću i gradnji stambenih naselja. Jedan takav kompleks nikao je ispod Botaničke bašte, na mjestu nekadašnje fabrike IKL, a počela je i gradnja “Voždovih kapija” na Voždovcu, gdje će na 70.000 kvadrata biti sagrađeno 700 stanova.

Kod njih nikad nema kašnjena

Ono što je karakteristično za sve izraelske investicije je da se sve radi maksimalno ozbiljno i da kada krene gradnja nema kašnjenja, već se objekti otvaraju u tačno zacrtanom roku.

Dolaze poslovno i turistički

Velike izraelske investicije umnogome su doprinijele i sve većem broju Izraelaca koji u Beograd dolaze poslovno ili turistički. Njihov broj je posljednjih godinu dana skoro upeterostručen i uz Turke su postali najbrojniji gosti u srpskoj prijestolnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije