Objavljeno šta turistima najviše smeta u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Objavljeno šta turistima najviše smeta u Hrvatskoj

Svake godine za 2,5 posto raste postotak gostiju koji su nečim bili nezadovoljni na odmoru u Hrvatskoj. Prema relevantnim istraživanjima Instituta za turizam, pokazalo se kako je u tri godine postotak nezadovoljnih gostiju nekim od elemenata usluge u Hrvatskoj porastao za velikih osam posto, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je čak 36 posto gostiju tokom odmora u Hrvatskoj nešto jako zasmetalo, dok njih 64 posto baš ništa nije smetalo. Postotak apsolutno zadovoljnih posjetitelja Hrvatske 2014. godine bio je 72 posto.

Matematika pokazuje kako je godišnje čak šest miliona turista u Hrvatskoj nečim bilo nezadovoljno, odnosno svakom trećem gostu nešto je smetalo, imao je neugodnosti i bio je nezadovoljan ponajprije u destinaciji i lokalnom prostoru u koji su stigli.

Saobraćaj i smeće

I prije ovogodišnjeg saobraćajnog kolapsa u pojedinim dijelovima sezone, čak 16 posto gostiju smetale su prometne gužve u turističkim mjestima, pa se može očekivati kako će nakon ljeta 2018. godine taj postotak sigurno još rasti. Neprimjereno odloženo smeće i neugodni mirisi koje izaziva bili su razlog nezadovoljstva kod 13 posto gostiju, koliko ih je bilo nezadovoljno i gužvama na plažama.

"Za one koji olako procjenjuju da ne treba gledati baš svaki detalj i da gosti ne moraju biti baš svime zadovoljni, valja kazati kako su ti loše ocijenjeni elementi upravo oni koji dominantno oblikuju našu turističku ponudu. Naime, kada 85 posto turista dolazi u Hrvatsku cestovnim prijevozom na odmor, a prometne gužve su na prvom mjestu njihova nezadovoljstva, onda takve opaske imaju potpuno drugačiju težinu. Turistička mjesta, za razliku od suvremene autoceste, nisu infrastrukturno dorasla tolikom lokalnom prometu", navodi novinarka Slobodne Dalmacije Ružica Mikačić.

Gostima je i dalje kao glavni motiv dolaska u Hrvatsku odmor i opuštanje te uživanje u prirodnim ljepotama i čistom okolišu.

"Činjenica je da su anketirani gosti zadovoljni većinom elemenata ponude i usluge koja im se nudi u Hrvatskoj, odnosno 16 od 33 elementa zadovoljstva dobila su odlične ocjene, tako da zadovoljstvo gostiju, ukupno gledano, raste. Ali raste i broj onih kojima, uz to zadovoljstvo, sve više smetaju određene stvari i imaju neka neugodna iskustva u Hrvatskoj. Dok je stupanj njihova zadovoljstva znatno veći od tih neugoda, dobro je. No, ako prijeđemo granicu na način da gostima negativna iskustva prevladaju, dobit ćemo nezadovoljne goste", objašnjava Zrinka Marušić iz Instituta za turizam, jedna od autorica istraživanja zadovoljstva gostiju našom turističkom ponudom i uslugom.

"Treba uzeti u obzir i činjenicu da nam dolaze sve zahtjevniji gosti, koji su izbirljiviji i kritičniji prema našoj ponudi, a uz to ih je i značajno više posljednjih godina, pa su sve to razlozi zbog kojih raste i broj elemenata koji im smetaju dok se odmaraju u Hrvatskoj", objašnjava Marušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije