Objavljene kopije viza: Nigerijski studenti su legalno boravili u Hrvatskoj

Index.hr
Objavljene kopije viza: Nigerijski studenti su legalno boravili u Hrvatskoj

Portal Index.hr objavio je kopiju viza dvojice nigerijskih studenata – Kennetha Chinedua Eboha i Uchenne Alexnadra Abije – koji tvrde da ih je hrvatska policija otela u Zagrebu i nasilno protjerala u Bosnu i Hercegovinu.

Vize za ulazak i boravak u Hrvatskoj izdalo im je Hrvatska ambasada u Pretoriji (Južnoafrička Republika), koje pokriva i više zemalja Afrike, među njima i Nigeriju. 

Autentičnost viza dvojice nigerijskih studenata koji su u Hrvatsku došli na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo u Puli i nastupali u takmičenju u stonom tenisu za Index je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"Vize su izdane s rokom valjanosti u razdoblju od 12. novembra do 3. decembra ove godine i ukupnim trajanjem boravka od šest dana. Prema priloženoj dokumentaciji imenovani su trebali doputovati 12. novembra, a viza se aktivira danom prelaska graničnog prijelaza Republike Hrvatske te se od tog dana maksimalno može boraviti onoliko koliko je odobreno trajanje boravka na naljepnici vize (u ovim slučajevima šest dana)", navodi se u odgovoru MVEP-a na Indexov upit.

Mislili da su migranti: Hrvatska policija otela nigerijske studente i poslala ih u BiH

Iz MVEP-a dodaju kako je "viza izdana u svrhu sudjelovanja na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu (World InterUniversities Championships) koje se održavalo u Puli od 13. do 17. novembra u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Međusveučilišnog športskoga odbora (InterUniversity Sport Committee) iz Talijanske Republike".

Dakle, nema apsolutno nikakve sumnje da su Eboh i Abia u Hrvatsku doputovali legalno te da su od ulaska u Hrvatsku mogli u njoj legalno boraviti šest dana, dakle od 12. do 18. novembra.

Prema tvrdnjama policije, nigerijski studenti su se "18. novembra uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato". U tom trenutku su Eboh i Abia i dalje legalno boravili u Hrvatskoj.

Hrvatski MUP o otmici nigerijskih studenata: Potpuno netočno!

Nigerijski studenti, pak, tvrde da ih je hrvatska policija 17. ili 18. Novembra otela u Zagrebu i prebacila do zelene granice s BiH te onda protjerala u BiH pod prijetnjom nasilja. Eboh i Abia trenutno se nalaze u izbjegličkom kampu Miral kod Velike Kladuše u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije