Objavili Titov vjenčani list kao dokaz da Hrvati u Jugi nisu bili ugroženi

Radiosarajevo.ba
Objavili Titov vjenčani list kao dokaz da Hrvati u Jugi nisu bili ugroženi
Foto: Fax portal / Josip Broz Tito i Jovanka

“Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske.’ Ako bi netko iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor”, rekla je, između ostalog, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović za austrijske “Kleine Zeitung”. 

Grabar-Kitarović: Nisam rekla da su muslimani u Hrvatskoj u strahu

Kolinda se požalila da u Jugoslaviji nije bilo jogurta, a onda su stigli odgovori

Ljevičarski mediji i korisnici društvenih mreža u Hrvatskoj, koji izrazito ne vole predsjednicu Grabar Kitarović, počeli objavljivati fotografije svojih i dokumenata svojih predaka, iz kojih je vidljivo da su se u vrijeme Juge bez problema izjašnjavali kao Hrvati, piše Max portal.

Objavljen je i vjenčani list Tita i Jovanke.

Vjenčanje 60-godišnjeg Tita i 28-godišnje Jovanke u tajnosti se održalo u Titovoj vili Dunavka koja se nalazi između Šarengrada, Bapske i Iloka. Vjenčao ih je matičar Momir Jovanović.

Poslije je službeno, u knjigama, bilo zavedeno u matičnom uredu u Šarengradu. Ne zna se koliko je uzvanika bilo na vjenčanju, a iz vjenčanog lista vidi se da su kumovi bili Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak.

Prijepis vjenčanog lista pisan je ćirilicom.

Iz vjenčanog lista saznajemo i da se Tito vodio kao razveden, zanimanje nije upisano, da živi u Užičkoj 15 u Beogradu. Jovanki je vjenčanje s Titom prvi brak, po zanimanju je službenica s činom kapetana, a do udaje za Tita živjela je nekoliko kuća dalje, u Užičkoj 9.

Kao reakcije na Kolindu izjavu preslik indexa objavila je i Aleksandra Kolarić i pohvalo zaokružila da se izjašnjavala se kao Hrvatica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije