Novinari protiv nagrade Ivani Petrović: Huškala je protiv "susjednog naroda"

Radiosarajevo.ba
Novinari protiv nagrade Ivani Petrović: Huškala je protiv "susjednog naroda"
Nova TV / Ivana Petrović

Jedanaestero novinara u srijedu se odreklo ukupno 16 dobijenih nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND) u znak profesionalnog i građanskog protesta zbog nagrađivanja novinarke NoveTV Ivane Petrović za televizijsko izvještavanje s izricanja presude za ratni zločin šestorici bosanskohercegovačih Hrvata, ističući da je ''nagrada dodijeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata''.

Na konferenciji za novinare u zagrebačkom Novinarskom domu novinar Vojislav Mazzocco pročitao je zajedničku izjavu deset novinara kojima se naknadno priključio i Ivica Grčar u kojoj se ističe kako se izvještaj mora temeljiti isključivo na činjenicama te da ne trpi pristranost i obavezuje na jednak pristup svim stranama. Kako je istaknuto u izjavi, u konkretnom slučaju - nagrađenom izvještaju Ivane Petrović očekivalo bi se iskazivanje poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama , no sve to je izostalo.

„Ne želimo ulaziti u stil novinarke i ne sporimo pravo na emotivan pristup u takvoj situaciji. Osporavamo, međutim, da taj spekulativan, proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj struka nagrađuje kao primjer izvrsnosti. Izvještavanje koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo. Očekujemo od HND-a da proceduralno ospori tu odluku, a pravila izbora poboljša da se ovo više ne bi ponovilo”, piše u izjavi koju potpisuju Boris Pavelić, Vojislav Mazzocco, Drago Pilsel, Ivan Kralj, Zinka Bardić, Ljubica Letinić, Ernest Marinković, Ana Benačić, Jerko Bakotin i Hrvoje Šimičević.

Odluka kojim se jedanaestoro novinara odreklo nagrada uslijedila je nakon što su iz Izvršnog odbora HND-a u utorak izrazili žaljenje što je dio kolega, zbog nagrade dodijeljene Ivani Petrović, odlučio vratiti svoje novinarske nagrade te su pozvali kolege da se u budućem izvještavanju o ratnim zločinima i suđenjima za ratne zločine pridržavaju profesionalnih standarda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije