Novi-stari predsjednik Slovenije: Borut Pahor pobijedio na izborima

Radiosarajevo.ba
Novi-stari predsjednik Slovenije: Borut Pahor pobijedio na izborima
FOTO: EPA / Borut Pahor
Predsjednik Slovenije Borut Pahor pobijedio je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora svog rivala Marjana Šareca i osvojio svoj drugi predsjednički mandat.

Pahor je osvojio 53,02 posto, dok je gradonačelnik Kamnika i nekadašnji komičar Šarec osvojio 46,98 posto glasova, saopštila je Državna izborna komisija Slovenije na osnovu više od 98 posto izbrojanih glasova, prenosi Beta.

Odziv je, prema podacima komisije, iznosio nešto više od 41 posto.

Njegov protivkandidat Šarec priznao je izborni poraz i čestitao Pahoru pobjedu na izborima.

Pahor, političar veteran, imao je prednost u prvom krugu predsjedničkih izbora 22. oktobra, ali je Šarec uspeo da smanji razliku u protekle tri nedjelje.

Više od 2.500 birališta otvoreno je jutros u 7.00, a biračka mjesta su zatvorena u 19.00.

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji nijedan kandidat nije osvojio apsolutnu većinu glasova.

Pahor (54) je diplomirani politikokolog, a kao profesionalni političar ima vrlo dug staž. Bio je zastupnik u parlamentu u više mandata, kao i njegov predsjednik, a niz godina vodio je stranku Socijalnih demokrata (SD) s kojom je 2008. pobijedio na izborima i formirao koalicionu vladu lijevog centra.

U prvom obraćanju nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, Pahor se zahvalio svim biračima koji su glasali za njega i nakon pet godina, obećavši da će biti predsjednik svih građana i da će se potruditi da njegov glas bude glasniji i jači.

"Nakon 20 godina se prvi put desilo da je neko na tako visokom položaju dobio novi mandat. Iz ove kampanje sam mnogo naučio. Kao predsjednik ću raditi onako kao što sam radio posljednjih pet godina. Bit ću predsjednik svih, povezivat ću, gradit ću na onome što nam je zajedničko", rekao je Pahor. 

Obećao je da će kao predsjednik pomagati slovenskoj politici, rješavati probleme, a ne produbljivati razlike. 

Predsjednik Republike Slovenije najviši je politički dužnosnik u Sloveniji, koji predstavlja Sloveniju i zapovijeda njenim odbrambenim snagama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije