Slučaj koji je šokirao regiju: Vještakinji pozlilo kada je vidjela fotografije

Radiosarajevo.ba
Slučaj koji je šokirao regiju: Vještakinji pozlilo kada je vidjela fotografije
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell / Suđenje Smiljani Srnec

Na Kantonalnom sudu u Varaždinu u Hrvstskoj u 10 sati se nastavlja suđenje Smiljani Srnec optuženoj da je 2000. godine ubila sestru Jasminu Dominić, a da je njeno tijelo 19 godina držala u škrinji u porodičnoj kući u Palovcu.

Danas je svjedočila sudska vještakinja.

Na suđenju je svjedočila Andrina Kopjar, sudsko-medicinska vještakinja koja je sastavila izvještaj temeljem naloga Kantonalnog odvjetništva u Varaždinu, a u kojem piše kako je u porodičnoj kući u Palovcu u zamrzivaču pronađeno "mrtvo tijelo srednje uhranjene osobe u skvrčenome položaju na način da je u području zdjelice presavinuto prema natrag te se glava nalazi kod stopala", javljaju vijesti.hr

U izvještaju se potom dodaje kako mrtvačkih pjega nema, što aludira na to da je tijelo odmah po nastupanju smrti ubačeno u zamrzivač, prije nego su se mrtvačke pjege uspjele razviti. Sudska je vještakinja uočila i ogrebotinu na čelu te krvne podljeve oko oba oka i na licu. Rana i podljev uočeni su i kod usana, ali i obrva, navodi se u izvještaju.

Tijelo pronađeno u zamrzivaču: Uhapšena osoba zbog ubistva u Hrvatskoj

"U području lubanje nalaze se višestruki prijelomi kostiju", moglo se čuti prilikom čitanja izvještaja sudske i medicinske vještakinje te je zaključeno kako je Jasmina umrla nasilnom smrću.

"Prilikom obdukcije uočeno je više prijeloma svoda i baze mozga te se jedni stapaju u druge te se ne može tačno utvrditi koliko je udaraca zadobila žrtva. Možemo zaključiti da je zadobila barem pet ili šest udaraca u glavu. Sve povrede nanijete su zaživotno. Potvrda tome je i krv pronađena u želucu, što sugerira da je žrtva progutala krv, dakle, bila je još živa", kazala je vještakinja.

Smiljana Srnec stalno plakala

Slušajući iskaz vještakinje, čvrsto držeći zeleni fascikl i tresući desnom nogom, Smiljana Srnec je stalno plakala.

Suđenje Smiljani Srnec - undefinedFoto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell: Suđenje Smiljani Srnec

Tokom davanja iskaza vještakinji je pozlilo zbog čega je suđenje na kratko prekinuto.

"Čitava glava i kosa su bili prožeti krvlju. Također i lice i vrat i prsište, sve je bilo umrljano krvlju", kazala je vještakinja pokazujući fotografije sucu istrage nakon čega joj je pozlilo.

U daljnjem toku suđenja, 14. novembra, iskaz bi trebali dati i policijski službenici PU međimurske koji su ispitani i tokom istrage.

Suđenje počelo u oktobru

Podsjetimo, na Kantonalnom sudu u Varaždinu 15. oktobra započelo je suđenje Smiljani Srnec (45).

Srnec je optužena da je 2000. godine ubila sestru Jasminu (rođenu 1977. godine) zadavši joj najmanje pet-šest međusobno neovisnih, jakih udaraca tupo-tvrdim predmetom koji nije pronađen.

Hrvatski mediji otkrili detalje priznanja: Sestra je ubila sestru, ovo je motiv

Sestra Smiljane Srnec, nestala 2000. godine, pronađena je u porodičnom domu skoro 20 godina kasnije. Njen nestanak službeno je prijavljen tek 16. augusta 2005.

Međimurska policija je 16. februara ove godine zaprimila dojavu iz kantonalnog Zavoda za hitnu medicinu da je u zamrzivaču u kući u Palovcu pronađen leš nepoznate osobe, za koju je utvrđeno da je sestra Smiljane Srnec koja je uhapšena istoga dana.

Užas u Međimurju: Novi detalji stravičnog zločina koji je potresao Hrvatsku

Vrhovni je sud prije sedam dana odbio žalbu optužene Smiljane Srnec protiv rješenja Kantonalnog suda u Varaždinu o produljenju istražnog zatvora. Time je postalo pravomoćno rješenje prvostupanjskog suda kojim je optuženici, u toku postupka nakon podignute optužnice zbog kaznenog djela ubistva iz članka 110. Kaznenog zakona, produljen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, prenosi Index.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije