Nove mjere: Zatvaraju se kafići, teretane, obustavljaju svadbe...

0
Radiosarajevo.ba
Nove mjere: Zatvaraju se kafići, teretane, obustavljaju svadbe...
Print Screen / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković javnosti je predstavio nove restriktivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. 

Nove mjere će, kako je kazao premijer na sjednici Vlade, na snagu stupiti u subotu 28. novembra i trajat će sve do 21. decembra. 

"Broj dnevno zaraženih je nažalost premašio 4.000 i zbog toga ćemo nakon konzultacija s epidemiolozima i stručnjacima predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze COVID-19. Nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo pa prepolovio od početka do kraja rujna, od početka listopada je taj broj počeo rasti po visokim stopama. Kada sam upozorio da je virus opasna prijetnja istaknuvši da dolazak jeseni pogoduje širenju virus, onom drugom valu o kojem smo govorili na proljeće, pozvao sam sve da odgovornim ponašanjem štitimo jedni druge jer nema možda dolaze teški dani, a nitko ne zna koliko će pandemija trajati", naveo je Plenković.

Dodao je da su odgovorni kontinuirano pozivali na privatna okupljanja i smanjivanja nepotrebnih druženja jer su to glavni izvori zaraze. 25. listopada postrožili smo mjere što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Znali smo da je teško sa sigurnošću davati procjene i da neće doći do smanjenja brojeva ako se ne budemo pridržavali mjera. Neprestano smo pozivali na osobnu odgovornost kako bismo izbjegli zaoštravanje mjera. U više navrata sam naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe živote, radna mjesta i gospodarsku aktivnost. Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršati", istakao je Plenković.

Zaključak je da u tome nisu uspjeli.

"Primorani smo dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije. Bez obzira na mjere koje ćemo predstaviti danas, a stupaju na snagu u subotu, daljnja dinamika virusa ovisi o svakome od nas. Ako se mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti", kazao je Plenković.

U nastavku pročitajte koje mjere stupaju na snagu od subote u Hrvatskoj.

Između ostalih, zatvaraju se kafići, restorani, teretane, obustavljaju se svadbe, a na sahranama može biti maksimalno 25 ljudi.

Nove epidemiološke mjere by Jutarnjiredakcija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije