Njemačka televizija: Plitvice smrde, jer su pune smeća iz kanalizacije

Radiosarajevo.ba
Njemačka televizija: Plitvice smrde, jer su pune smeća iz kanalizacije
Foto: BR / Screenshot
Bayerisches Rundfunk (BR), odnosno Bavarska televizija, prije nekoliko je dana emitirala zabrinjavajući prilog o ekološkoj ugrozi koja prijeti Plitvicama pod nazivom ''Smeće i smrad u prirodnom raju''.

Prilog koji je originalno producirao Deutsche Welle je emitiran u BR-ovoj emisiji Euroblick, potpisuje ga novinar Veit-Ulrich Braun i sadrži uznemirujuće snimke zagađenja i prljavštine na Plitvicama.

U najavi priloga ističe se da su Plitvice ''jedno od najljepših prirodnih čuda na svijetu'', ali da oko dva miliona posjetitelja godišnje predstavlja sve veću ugrozu za okoliš, naročito jer je kanalizacija loša, prenosi Index.hr

U prilogu govori i lokalni ekološki aktivist Ivica Jandrić, koji ističe da su divlja gradnja i loša kanalizacija na Plitvicama nekoć kristalno čistu vodu zagadile te da se ona više ne može piti niti se u njoj može kupati.

Novinari navode kako su Plitvice pod zaštitom UNESCO-a i da je ta organizacija već upozorila Hrvatsku da nešto mora poduzeti, a snimili su i odvratnu baruštinu u šumi u koju se zapravo izlijeva kanalizacija i koju lokalni mještani ironično nazivaju 17. Plitvičkim jezerom. U toj tamnoj baruštini vide se ostaci fekalija i plastične ambalaže, a drveće oko nje je umrlo.

Ističe se da je kloaka trenutno relativno mala jer turistička sezona još nije na vrhuncu, no u njoj i oko nje se jasno vidi hrpa smeća, a osjeti se i nepodnošljiv smrad.

Ostatak teksta pročitajte na ovome linku

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije