Nevrijeme: Snijeg i poplave, ugroženi i magistralni putevi

Radiosarajevo.ba
Nevrijeme: Snijeg i poplave, ugroženi i magistralni putevi

Jako nevrijeme praćeno kišom i gradom pogodilo je Novu Varoš u popodnevnim časovima. Obilna kiša i grad padali su neprestano, pa je, po riječima mještana, šteta na usjevima neminovna.

"Ovo ne pamtim, da je kod nas ovoliko padao, evo pobijelilo nam je dvorište kao da je decembar", izjavio je Milenko Matijević za Glas zapadne Srbije.

Kiša koja je pogodila kuršumlijske općine izazvala je velike poplave u selima prema Merdaru. Na udaru su bili sela Kosanica, Rudare, Degrmen i čitav taj pojas. Putevi su poplavljeni, a voda se prema svjedočenju mještana tih sela bukvalno sliva u rijekama s okolnih brda.

Voda je odnijela traktor i automobil u selu Rača, a kako javljaju s terena, voda prodire u kuće i dvorišta koja su blizu rijeke Kosanice, piše Telegraf.

"Situacija je zaista loša. Trenutno je najgore u selu Rača i okolini. Ekipe su krenule na teren i kasnije će se znati kolika je šteta. Najgore je što kiša i dalje pada", potvrdio je predsjednik Općine Kuršumlija Radoljub Vidić.

On dodaje da je nedavno kiša izazvala plavljenje puteva u istom kraju i tada je uvedeno vanredno stanje. Ono je još uvijek na snazi, ali je sada situacija mnogo gora.

"Polja s kukuruzom i voćarski zasadi su potpuno uništeni, a voda i dalje nadolazi i malo nedostaje da prekrije magistralni put Niš-Priština", rekao je Aleksandar Lukić iz kuršumlijskog sela Rudare.

Ono što je loše je činjenica da se Kosanica ulijeva u Toplicu i ide ka Prokuplju i Žitorađi, gdje, također, već sat vremena pada kiša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije