! / Hrvatska: Obilni pljusak izazvao bujice, vjetar digao valove, zahladilo za 14 stepeni

22. 07. 2019. u 16:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Početak sedmice na Jadranu obilježile su visoke temperature zraka, prenosi Dalmacija danas.

Nakon nekoliko sedmica pauze, mnoga su područja Dalmacije danas zabilježila vrlo vruć dan jer je temperatura zraka dostigla ili malo prešla visokih 35 stepeni. Dok je u većini predjela bilo suho i barem djelomično sunčano, oko 14 sati olujni oblak razvio se iznad Kozjaka, te je zahvatio velik dio Kaštela.

U vrlo kratko vrijeme pala je obilna kiša, uz intenzivno grmljavinsko nevrijeme. Dijelovi kaštelanske brze ceste bili su pod vodom, pa se promet odvijao sporo. Nevrijeme su pratili i jaki udari vjetra, a uslijedio je izražen pad temperature zraka. Primjerice, u Kaštel Štafiliću temperatura zraka na tamošnjoj meteorološkoj stanici mreže Pljusak.com bila je 36°C, a u sat vremena temperatura je pala na samo 22°C.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Kaštel Gomilici je u manje od sat vremena palo 17 litara kiše po kvadratnom metru, u Štafiliću 9 litara. Litra je pala na Spinutu.

Nevrijeme je bilo praćeno olujnim udarima vjetra. Vjetar sjevernih smjerova vrlo brzo je digao valove u Kaštelanskom zaljevu. Olujne udare vjetra oko 14:30 zabilježila je i Crometeo mjerna postaja na Spinutu.

 

NEMA KOMENTARA