Nema predaje kao 1918. godine: Crna Gora neće postati pravoslavna džamahirija

Radiosarajevo.ba
Nema predaje kao 1918. godine: Crna Gora neće postati pravoslavna džamahirija
Foto: Privatna arhiva / Andrija Popović

Crna Gora neće dozvoliti, bez obzira na namjeru Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih pomagača, da se od države napravi neka pravoslavna džamahirija, poručio je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović i ocijenio da se uglavnom nezakonitim litijama ugrožava javni interes.

On je u intervjuu za crnogorsku agenciju MINA upitao ponavlja li se historija i prijeti li Crnoj Gori državni slom poput onog iz 1918. ili 1989. godine.

"Prijeti li Crnoj Gori u 2020. godini treći veliki poraz od velikosrpskog nacionalizma sa istim akterima u glavnim ulogama: SPC i njenih crnogorskih političkih satelita predvođenih Demokratskim frontom, državnog vrha Srbije i Republike Srpske kao dijela Bosne i Hercegovine", kazao je Popović agenciji MINA.

On smatra da su objektivna očekivanja da će državni vrh i crnogorska zaknodavna, izvršna i sudska vlast biti sada na visini zadatka, da neće podleći pritiscima i ucjenama, da neće istaći "bijelu zastavu" kao njeni prethodnici 1918. i 1989. godine.

On je kazao da SPC sa svojim crnogorskim političkim satelitima, uz neskrivenu podršku Srbije i Republike Srpske, ima dva velika cilja.

"Prvi je da se homogenizacijom prosrpskog biračkog tijela obezbijedi pobjeda na parlamentarnim izborima na jesen i promptno realizuje najavljeno poništenje odluka o priznanju Kosova, ulasku u NATO i Zakona o slobodi vjerosipovjesti, odnosno ponovnog nestanka Crne Gore. Onda bi drugi velikosrpski cilj bio dostupniji i realiniji planiranim popisom stanovništva 2021. godine", kazao je Popović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije