Nastavljen protest majki: Osjećamo se prevareno, vratite nam naše pare

Anadolija
Nastavljen protest majki: Osjećamo se prevareno, vratite nam naše pare
Protest majki s troje i više djece protiv smanjena naknada nastavljen je danas u Podgorici.

Više od 200 žena noć je provelo ispred Vlade Crne Gore, čekajući da im se obrati neko od članova Vlade. Ispred Vlade je danas oko 300 žena.

Nezadovoljne odlukom Vlade da im naknade po osnovu rođenja troje i više djece smanji za 25 odsto iznosa, korisnice ovog prava od juče protestuju pred Vladom. Za razliku od jučerašnjeg dana, kada je u nekoliko navrata bilo napeto stanje, danas situacija znatno drugačija. Vidno iscrpljene, majke danas čekaju odgovor da li će ih neko primiti na razgovor.

Ipak, poručuju da odustati neće i zahtijevaju da ih premijer Duško Marković primi danas na razgovor.

Zorica Radulović iz Bara noć je provela pred Vladom. Kaže da je 30 godina radila u vrtiću, a nakon što je izgalasn zakon o naknadama za majke s troje i više djece, napustila je posao i odlučila se za naknadu. Ona danas umjesto početnih 336 eura prima 264 eura.

„Osjećam se prevareno. Tražim da nam se vrate naknade u iznosima koji su bili u početku ili da nas vrate na svoja radna mjesta“, kaže Zorica. 

Nose transparent na kojem piše „Tražimo ono što je naše“.

 

Naknade za majke troje i više djece počele su da se isplaćuju 1. januara 2016. godine. Iznos naknada iznosio je 336 eura za majke koje su imale minimum 25 godina radnog staža, odnosno 192 eura za majke koje su na birou rada provele minimum 15 godina. Odlukom Vlade naknade su umanjene na 264 eura, odnosno 144 eura. Oko 21.000 žena korisnice su ovih naknada.

Unija slobodnih sindikata podnijela je inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti pomenutog zakona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije