Nastavljaju se napetosti između Beograda i Prištine: Strah od novih incidenata

Radiosarajevo.ba
Nastavljaju se napetosti između Beograda i Prištine: Strah od novih incidenata

Napetosti između Prištine i Beograda, potaknute odlukom kosovskih vlasti da carine na robu iz Srbije i BiH povećaju za 100 posto, u posljednja su 24 sata dosegle su razmjere koje bi uskoro mogle prerasti u nekontrolirane incidente, ocjenjuju u četvrtak navečer beogradski i prištinski mediji.

Dok srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović u dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) tvrdi kako je „sada situacija na Kosovu mirna“, beogradski mediji stvaraju posve drukčiju sliku, izvještavaju o paljenju uvezene srpske robe na lomačama diljem Kosova, poskupljenju i nestašicama prehrambenih proizvoda iz Srbije.

„Poslije odluke Prištine da poveća porez na robu iz Srbije na čak 100 posto, Albanci su palili srpsku robu po ulicama, hljeb je poskupio na 59 dinara (50 eurocenti), vraćen je sav tisak iz Srbije, a bolnicama prijeti nestašica kisika“, tvrdi beogradski Kurir.

Večernje novosti pišu da je „Priština primjenila ekonomski rasizam“, tvrde kako je nastao „haos zbog paljenja srpske robe“, te da su požare u Prištini „gasili vatrogasci“.

Uz nadnaslov „Ekonomska" Večernje novosti na naslovnici prvog izdanja za petak 23. novembra donose glavni naslov „Srbima ne daju čak ni kisik“, a sličnu poruku „Priština blokirala i boce s kisikom za KBC u Mitrovici“, s naslovnice šalje i državnom vrhu bliska Politika.

Beogradski mediji prenose i poruku kosovskog premijera Ramusha Haradinaja u prištinskim medijima da „dok Srbija ne prizna Kosovo, porez ne treba smanjivati“.

Haradinaj je uputio i pismo najvišim zvaničnicima Zapada i EU-a, i poručio kako „Srbija i BiH podrivaju suverenitet Kosova“, te da je „odluka o taksama bila neizbježna“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije