Na zidovima kuća ispisano 'Muslimani smrde'

Radiosarajevo.ba
Na zidovima kuća ispisano 'Muslimani smrde'
U crnogorskoj mjesnoj zajednici Moćevac, na zidovima nekih kuća jučer su osvanuli grafiti koji vrijeđaju pripadnike islamske vjeroispovijesti.

Osuđujući ovakve pojave iz Bošnjačke stranke su pozivali nadležne službe da uklone grafite i adekvatno sankcioniraju autore.

“Bošnjačka stranka će nastaviti reagirati na sve vidove diskriminacije u Pljevljima, u cilju jačanja društva u Pljevljima, i održanja multietničkog sklada. Bošnjačka stranka je i 2012. godine reagirala na ovakve pojave, gdje je u centru grada bio ispisan grafit 'Nož žica Srebrenica', čime smo mislili da je stavljena tačka na propagiranje fašizma i nacionalizma u Pljevljima. Jutrošnji događaj ne ide u prilog tome. Podsjećamo da tada nije reagirala nijedna politička partija građanske orijentacije, niti bilo koja NVO koja u svom opisu ima ljudska prava i borbu za ista”, navodi se u saopćenju Opštinskog odbora Bošnjačke stranke u Pljevljima, javljaju Vijesti.me.

I SNP Pljevlja je jučer osudio  grafite ispisane na zidovima kuća po Moćevcu i ostalim dijelovima grada “koji nose duh govora mržnje i koji nikad nije karakterizirao multietnički sklad u Pljevljima”.

“Ovakva predizborna 'podgrijavanja' terena mirišu na već oprobanu kuhinju sistema 'zavadi pa vladaj' koji je ojadio i osiromašio Crnu Goru u posljednjih 25 godina. Molimo sve građane da ne podliježu ovim provokacijama, a 'ažurne' gradske vlasti da ih što prije uklone”, saopćeno je iz SNP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije