Na Pantovčak neće ubrzo: Kada će Zoran Milanović preuzeti dužnost?

Radiosarajevo.ba
Na Pantovčak neće ubrzo: Kada će Zoran Milanović preuzeti dužnost?
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Nakon održanog drugog kruga predsjedničkih izbora izabranim je predsjednikom Republike Hrvatske postao Zoran Milanović, koji je pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

No, do preuzimanja dužnosti neće doći odmah po objavi službenih rezultata.

Zakonom je određeno da izabrani predsjednik RH stupa na dužnost posljednjeg dana mandata svog prethodnika. Ustavom Hrvatsle se propisuje i da se iznimka može učiniti ako predsjednik RH tijekom mandata premine, dâ ostavku ili Ustavni sud utvrdi razloge za prestanak mandata. U tom slučaju izabrani predsjednik stupa na dužnost na dan objave rezultata izbora.

Grabar-Kitarović zakletvu je položila 15. februara 2015. godine, a dužnost je od Ive Josipovića preuzela 18. februara. Mandat joj je službeno počeo 19. februara, ali malo uoči primopredaje dogovoreno je da ona dužnost ipak preuzme dan ranije, jer je Josipoviću mandat isticao u ponoć te je s 18. februarom razriješio sve svoje ljude.

Iako je ceremonija svečanog polaganja prisege također trebala biti održana 19. februara, ona je pomaknuta četiri dana ranije, između ostalog i zato što je tadašnji američki predsjednik Barack Obama za 18. februara najavio održavanje globalnog samita o borbi protiv nasilnog ekstremizma, na koji je bio pozvan niz šefova država i vlada, podsjeća Dnevnik.hr.

Ako se ne dogodi nešto slično, Milanović bi dužnost trebao preuzeti 19. februara, na dan kada Grabar-Kitarović ističe mandat.

Svečana inauguracija obavlja se na Trgu sv. Marka, gdje izabrani predsjednik polaže zakletvu pred sucima Ustavnog suda. Nakon inauguracije i polaganja svečane prisege obavlja se primopredaja dužnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije