Na današnji dan prije 80 godina: Adolf Hitler primio Ivu Andrića

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 80 godina: Adolf Hitler primio Ivu Andrića

Na današnji dan prije 80 godina – 20. aprila 1939. - tadašnjii kancelar Trećeg Reicha Adolf Hitler primio je novog ambasadora  Kraljevine Jugoslavije Ivu Andrića.

Budući Nobelovac  je Hitleru predao akreditivno pismo i tom prilikom održao govor, o čemu je izvijestio list Vreme.

"… Odnosi dobrog susjedstva, kao i živa privredna i kulturna izmena dobara između Njemačke i Jugoslavije odgovaraju potpuno željama kraljevske vlade, i ja sam naročito počašćen što mi je kraljevska vlada stavila u dužnost da rad moga prethodnika na tom dijelu nastavimo, a u cilju produbljenja i učvršćenja tih prijateljskih odnosa, i uzajamnog poštovanja koje vlada između dva naroda”, rekao je Andrić.

Andrić je tokom posjete prenio pozdrave Kraljevine Jugoslavije i naglasio da će sve svoje snage usmjeriti na izvršenje zadataka koji su mu povjereni.

S naglaskom na značaju produbljivanja saradnje ove dvije zemlje, Hilter je odgovorio Andriću.

"Ja sâm i vlada Reicha, imamo volju i isto mišljenje, da za djelo zbliženja naših dveju zemalja, u smislu dobrog susjedstva, na kulturnom i privrednom području postoje najbolji preduslovi. Možete biti uvjereni gospodine poslaniče da ćete u postizanju tog visokog cilja moći da računate na moju pomoć kao i na pomoć vlade Reicha”, preneo je list Vreme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije