Na današnji dan: Jugoslavija zavijena u crno zbog najteže avionske nesreće

J. M.
Na današnji dan: Jugoslavija zavijena u crno zbog najteže avionske nesreće
Foto: wiki / Avion MD-81 koji se srušio
Na današnji dan prije 37 godina desila se najteža avionska nesreća u historiji avijacije na prostoru bivše Jugoslavije, tragedija koja je odnijela 180 života.

Prvog dana decembra 1981. godine avion McDonnell Douglas MD-81 jugoslovenske kompanije Inex-Adria Aviopromet poletio je u 7.41 sati s ljubljanskog aerodroma Brnik.

Krajnja destinacija čarter leta 1308 bio je Ajaccio na Korzici (Francuska), gdje su se zaputila 173 putnika u turističkom aranžmanu agencije Kompas. Za njihov transport zadužen je tek nabavljeni avion McDonnell Douglas MD-81 kompanija Inex-Adria Aviopromet u kojem je bilo sedam članova posade.   

Kada je avion došao do zračnog prostora oko aerodroma Campo dell'Oro u Ajacciou počeo je standardnu proceduru čekajući dozvolu za slijetanje. S obzirom na činjenicu da aerodrom u to vrijeme nije imao radar, kontrolor je lokaciju aviona određivao na osnovu izvještaja same posade.

YU-ANA-2.jpg - undefined

Foto: Bureau of Aircraft Accidents Archives

Zbog grešaka u komunikaciji i očajne vidljivosti avion se spustio prenisko nakon čega se oglasio alarm upozorenja za približavanje tlu. Kapetan Ivan Kunovic i kopilot Franc Terglav pokušali su naglo podići letjelicu ali je jedno od krila udarilo u vrh planine San Pietro i otpalo.

Avion se srušio na drugoj strani planine u 8.53 sati po lokalnom vremenu. Tek nepuna četiri sata kasnije otkriven je komad krila na vrhu planine jer su kontrolori leta mislili da se letjelica srušila u more.

Do teško pristupačnog mjesta nesreće spasioci su stigli tek narednog dana ali su mogli samo konstatirati smrt svih 180 putnika i članova posade.

Ovo je bio prvi pad u historiji MD-80 generacije aviona, ali i nesreća s najvećim brojem žrtava cijele McDonnell Douglasove porodice DC-9 / MD-80 / MD-90. Takođe, to je najveća avionska nesreća u historiji jugoslovenske avijacije i druga najveća na teritoriji Francuske, nakon katastrofe turskog DC-10 u blizini Pariza (1974).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije