MUP RH o ranjavanju migranta: Policajcu je zapela noga među stijenama i zato je pucao

Radiosarajevo.ba
MUP RH o ranjavanju migranta: Policajcu je zapela noga među stijenama i zato je pucao
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Hrvatska policija / Ilustracija

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je "objasnilo" zbog čega je policajac upucao jednog migranta na području Gorskog Kotara 16. novembra.

Migrant je povrijeđen vatrenim oružjem zbog toga što je policajacu zapela noga u stijenama, piše Index.hr, pozivajući se na službeno saopštenje Ministarstva.

Istraga Stručnog tima Ravnateljstva policije je utvrdila da se policajac, koji je radio na suzbijanju nezakonitih migracija, 16. novembra oko 16.50 sati zatekao na planini Tuhobić okružen od 20-ak nepoznatih osoba - migranata.

Grupa se kretala prema policajcu. Zbog toga je viknuo na hrvatskom i engleskom jeziku: Stoj, policija! To je ponovio više puta, tvrde iz policije.

Istakli su da se migranti nisu zaustavili. Oglušili su se na naredbe. Nastavili su se kretati. Zatim je ispalio nekoliko hitaca u zrak. Zatim su se navedene osobe razbježale.

"Neposredno nakon ispaljenih hitaca u zrak policijskom je službeniku, zbog mokrog i klizavog tla, noga upala među stijene pa je pao na tlo, a istovremeno, prije nego je uspio zakočiti službeno oružje, dolazi do slučajnog ispaljenja jednog streljiva. Policijski službenik je prilikom pada lakše ozlijeđen", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Kako su naveli, do povrijeđivanja osobe nije došlo zbog upotrebe vatrenog oružja kao sredstva prisile, već zbog spleta nesretnih okolnosti.

Prema posljednjim informacijama iz bolnice u Rijeci, povrijeđeni muškarac nije životno ugrožen. preostale osobe iz grupe, njih 17, izrazile su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, što im je i omogućeno, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije