Muftija Dudić: Neka bajramski dani budu radost u našim porodicama

Anadolija
Muftija Dudić: Neka bajramski dani budu radost u našim porodicama
Anadolija / Muftija Mevlud ef. Dudić
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muftija Mevlud ef. Dudić u poruci povodom nastupajućeg Kurban-bajrama je kazao da bajrami treba da budu radost, sreća i vrijeme za pokazivanje ljudskih vrijednosti.

Dudić je u tradicionalnom bajramskom obraćanju u sjedištu Mešihata u Novom Pazaru podsjetio da se danas na Arefatu (u Mekki) okupilo nekoliko miliona muslimana iz čitavog svijeta, a među njima i hadžije sa ovih prostora. 

"Hadž nas podsjeća na zajedničke korijene ljudskog roda bez obzira na njihovo porijeklo, boju kože i društveni status. Kada se hadžije budu oslobađali ihrama mi ćemo biti u kurban-bajramskim danima. Ovaj Bajram, osim što je hadžijski, jeste i Kurban-bajram. Žrtvovanjem kurbana mi potvrđujemo zahvalnost Stvoritelju na blagodatima života, zdravlja i porodice. Ovo je i Bajram tekbiri-tešrika – slavljenja i veličanja Allaha dž.š. Obavljanje hadža, klanjanje bajram-namaza i žrtvovanje kurbana nije nikakav adet već ibadet kojim se postiže skrušena pobožnost", kazao je on. 

Dudić je pozvao vjernike da, kako je kazao, u ovim danima Bajrama pokažemo da u društvu prepunom egoizma i sebičnosti ima čestitih pojedinaca koji ne misle samo na lični materijalni interes već imaju daleko šire vidike i više ciljeve. 

"Neka nam bajrami budu radost, sreća i zadovoljstvo onim što nam je Allah dao. Bajram je dar ljudskome rodu, vrijeme za pokazivanje naše iskrenosti, njegovanja porodičnih, komšijskih i svih drugih vrijednosti. Bajram nije praznik, jer nije prazan, već mubarek dan pun vjerničke ustrajnosti, ljubavi, pažnje i prefinjenih odnosa prema drugima jer su svi ljudi veličanstveno djelo Allaha dž.š. Neka bajramski dani budu radost u našim porodicama, kućama, mahalama i gradovima. Radost u zajednici, društvu i državi", istakao je predsjednik Mešihata IZ u Srbiji uputivši bajramske čestitke muslimanima Bošnjacima, Albancima, Romima, Aškalijama i drugima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije