Mogherini s kosovskim timom: Hitno ukinite tarife na proizvode iz BiH i Srbije

Anadolija
Mogherini s kosovskim timom: Hitno ukinite tarife na proizvode iz BiH i Srbije
Visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini sastala se danas u Bruxellesu sa članovima Pregovaračkog tima Kosova za dijalog sa Srbijom.

Iz Spoljnopolitičke službe EU (EEAS) saopćeno je da je Mogherini podržala imenovanje kosovske delegacije, te ocijenila da “prisustvo Pregovaračkog tima u Bruxellesu vidi kao demonstraciju prioriteta koji kosovske vlasti daju procesu normalizacije odnosa sa Srbijom".

“Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja s predstavnicima Kosova o dijalogu. U tom kontekstu, visoka predstavnica je ponovila hitnost ukidanja carinskih tarifa na proizvode iz BiH i Srbije, koje je Vlada Kosova uvela krajem prošle godine”, piše u saopćenju Spoljnopolitičke službe EU.

Dalje se navodi da je za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potrebna klima koja doprinosi dobrosusjedskim odnosima, pri čemu se poštuju i sprovode prethodni sporazumi gdje se izbjegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu sa krajnjim strateškim ciljevima i interesom.

Pregovarački tim Kosova za dijalog sa Srbijom, predvodili su kopredsedavajući Fatmir Limaj i Shpend Ahmeti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije