Mladiću dostavljeni svi medicinski nalazi, traži se odgađanje preusde

Fena
Mladiću dostavljeni svi medicinski nalazi, traži se odgađanje preusde
/ Ratko Mladić, Foto: EPA/Radiosarajevo.ba
Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić dobija kopiju svakog novog medicinskog nalaza, a njegovoj odbrani su ponuđeni i termini za posjetu srbijanskih ljekara, naveli su iz Ureda registrara Haškog tribunala.

Zamjenica registrara Haškog suda Kate MacKintosh je u odgovoru na prigovore Mladićeve odbrane navela da se kopije svih medicinskih nalaza od maja ove godine dostavljaju optuženom kako bi imao sopstveni dosije, javlja BIRN-Justice Report.  

"Na dan 26. septembar ove godine, Medicinski servis u pritvorskoj jedinici je Mladiću dostavio kopije snimaka i dijagnostičkih testova koji su uradili vanjski eksperti. U isto vrijeme, samo pažnje radi, zatražili smo kopije bilo kakvih dodatnih nalaza, u vezi s tretmanom optuženog Mladića a koji su urađeni od strane vanjskih eksperata", navela je MacKintosh i dodala da su svi ti dokumenti proslijeđeni Mladiću.

Ona je kazala i da su odbrani ponuđena tri termina za posjetu srbijanskih ljekara.

Mladićeva odbrana zatražila je od Haškog tribunala da odgodi izricanje presude, koje je zakazano za 22. novembar, dok optuženog ne pregleda tim srbijanskih ljekara.

Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da presuda bude odgođena i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopće zdravstveno sposoban za suđenje.

Branioci su zatražili da Mladića pregledaju srbijanski ljekari – neurolog i kardiolog – u sedmici koja počinje 13. novembra, a da se presuda odgodi dok oni ne napišu nalaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije