Milo Đukanović: CG je potrebna sopstvena crkva da bi spriječila miješanje iz Srbije

Radiosarajevo.ba
Milo Đukanović: CG je potrebna sopstvena crkva da bi spriječila miješanje iz Srbije
Foto: EPA-EFE / Milo Đukanović

U razgovoru za AFP, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je poručio da je ovoj zemlji potrebna sopstvena crkva da bi spriječila miješanje iz Srbije.

Đukanović je govorio o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji je izazvao proteste pripadnika Srpske pravoslavne crkve. To se sve dešava nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, prenosi portal Pobjeda.

"Srpska pravoslavna crkva jedan je od važnih instrumenata koje koriste ideolozi nacionalizma Velike Srbije protiv Crne Gore, protiv njene nezavisnosti, njenog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta", smatra Đukanović.

Spomenuti Zakon podrazumijeva da država do kraja decembra ima kontrolu nad imovinom vjerskih zajednica za koju ne mogu dokazati da su bili vlasnici do 1918. godine. Te godine je ova država postala dijelom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Zakon bi se mogao odnositi na veliki dio od 650 crkava i manastira. Protesti se održavaju dva puta sedmično. Zahtjeva se povlačenje zakona.

"Srpska pravoslavna crkva koristi vješt oblik manipulacije kako bi se vjerovalo da država želi da im oduzme svete relikvije", ukazao je.

Crkve će, kako je dodao, pod kontrolom države nastaviti da primaju pravoslavne vjernike.

"To je ucjena. Srpska pravoslavna crkva pokušava da koristi vjernike kao način pritiska na državu da bi odustala od zakona, odnosno da je prisili na kapitulaciju. To je apsolutno neprihvatljivo", poručio je.

Prema njegovima riječima, Crna Gora treba da ima sopstvenu crkvu kao način potvrđivanja svog nacionalnog identiteta 14 godina poslije sticanja nezavisnosti.

"Vođeni smo nespornom potrebom da usavršimo duhovnu, društvenu i državnu infrastrukturu kako bismo ojačali svijest građana o sopstvenom identitetu", istakao je Đukanović i dodao da bi u Crnoj Gori trebalo da postoji autonomna Pravoslavna crkva koja bi okupila sve pravoslavne vjernike "kako pripadnike srpske tako i pripadnike crnogorske nacionalnosti".

Već 30 godina, kako piše AFP, mala Pravoslavna crkva Crne Gore, u manjini, pokušava da oživi, ali ona nije priznata u pravoslavnom svijetu.

Kako se približavaju parlamentarni izbori zakazani za jesen kritičari optužuju Đukanovića da koristi tu kontroverzu kako bi skrenuo pažnju od ekonomskih problema, masovne emigracije ili korupcije.

Đukanović, koji je, kako piše AFP, skoro u kontinuitetu mijenjao funkciju od premijera do predsjednika kritikovan je i da predstavlja prepreku demokratiji. On na to odgovara da su birači uvijek mogli slobodno da se izraze i da su njegovi protivnici loši gubitnici.

"Varaju se moji protivnici ako misle da ćemo im učiniti uslugu i omogućiti im vlast bez izbora", istakao je Đukanović.

Crna Gora, koja je, prema njegovim riječima, najviše napredovala u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, nastavit će put reforme.

"Mislim da ćemo moći da ispunimo svoje obaveze i da će Crna Gora moći da pristupi Evropskoj uniji 2025. godine", smatra Đukanović i dodaje da pitanje datuma prijema nije prioritet, već je prioritet uspjeti u europeizaciji crnogorskog društva, prenosi portal Pobjeda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije