Zoran Milanović položio zakletvu, evo šta je poručio

Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović položio zakletvu, evo šta je poručio
Foto: Printscreen / Zoran Milanović

Završena je inauguiracija novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. 

 Na početku svog govora zahvalio se onima koji su ovu dužnost obavljali prije njega, Stipi Mesiću, Ivi Josipović, Kolindi Grabar-Kitarović.

"Izbori nisu metoda za pronalaženje istine. To je metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Većina birača moće izgalasati da ne postoji problem klimatskih promjena, ali to neće promijeniti istinu da taj problem postoiji. Istina nije pitanje slobodne interpretacije i pitanje želje naroda", kazao je Milanović.

Istakao je da ne kani biti korektivni faktor, nego konstruktivni. Obećao je biti predan, transparentan, dosljedan.

"U vanjskoj politici ću se fokusirati na točke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet. Dame i gospodo molim vas unaprijed za razumijevanje za sve moje buduće greške. One nisu namjerne, neće biti namjerne niti su ikad bile... Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima", rekao je Milanović.

Kazao je da je Hrvatska dovoljno imućna i iskusna da može svima osigurati obrazovanje, te da budućnost zavisi od toga kako će se odnositi prema vlastitoj kulturi.

"Naša republika treba svakog čovjeka. Svaki čovjek mora dobiti priliku da dostajnstveno i mirno živi od svog rada. Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska", riječi su kojim je Milanović završio svoj govor.

Na inauguraciju je došao sa suprugom Sanjom. Ušao je nakon ulaska ustavnih sudaca.

Milanović je na ovoj poziciji zamijenio Kolindu Grabar-Kitarović, koja je na svečanost ušla uz pjesmu Mi smo garda Hrvatska.

Na početku ceremonije na Pantovčaku su himnu Hrvatske izveli Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić, a potom je novi predsjednik susjedne zemlje položio zakletvu.

Josipa Lisac izvodi himnu - undefined

Foto: Printscreen: Josipa Lisac izvodi himnu

Inače, ovo je inauguracija s najmanje uzvanika do sada. Na nju su pozvane 43 osobe u tri kategorije - dužnosnici po funkcijama, među njima i dvojica bivših predsjednika, porodice izabranog predsjednika te članovi njegovog izbornog stožera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije