Milanović optužio Kolindu da je upropastila odnose sa Bosnom i Hercegovinom!

Radiosarajevo.ba
Milanović optužio Kolindu da je upropastila odnose sa Bosnom i Hercegovinom!
Foto: Screenshot / Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) i Zoran Milanović (SDP) večeras su se našli na novoj debati uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Ovoga puta govorili su uživo na HTV-u, a među temama svakako se našla i Bosna i Hercegovina.

Konkretno pitanje voditeljice je glasilo:

Dosta burne reakcije u Sarajevu su izazvala i izazivaju vaša upozorenja na opasnost od islamističkog ekstremizma i terorizma iz susjedne bosne i Hercegovine. Jeste li i dalje tog mišljenja?

Aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je Bosna i Hercegovina danas država u kojoj se miješaju različiti uticaju.

"Danas to prepoznaju mnogi uključujući i Europsku uniju. Macron je nedavno govorio o tome. Mislim da se s tim problemom treba jednostavno suočiti, a ne ga nijekati. Vratili su se borci iz Iraka i Sirije i iz drugih dijelova zajedno sa svojim obiteljima i naravno treba BiH pomoći zajedno s Hrvatskom i drugim državama Europske unije da kroz razmjenu informacija u obavještajnom sektoru da rješavamo takva pitanja", poručila je Grabar-Kitarović. 

Na šta je kandidat za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović replicirao: 

"Odnose sa Sarajevom ste upropastili upravo na ovom primjeru, mada su vas nazivali kraljicom Balkana, ja bi držao do toga na vašem mjestu. Odnosi sa Slovenijom su nikakvi, ja ću odnose sa Slovenijom sigurno dići na jednu višu razninu, to mi je jedan od vanjskopolitičkih prioriteta. Odnosi sa Vučićem su famozni, jel tako? Dakle s kim su dobri odnosi? Sa Viktorom Orbanom koji Hrvatsku ucjenjuje ulaskom u OECD, čije je pajdaš osuđen na sudu zajedno sa Senaderom prije nekoliko dana. Dakle s kim imamo dobre odnose?", poručio je Milanović.

Na pitanje predstavljaju li džihadisti u BiH prijetnju za Hrvatsku, Milanović je kazao: "Predstavljaju prijetnju za svakoga u Evropi, međutim, pitanje je koliko je ta prijetnja izražena".

On je dodao da su "džihadisti u BiH realnost".

"Tu je zemlja u kojoj je puno muslimana, ljudi odlaze u borbu na Bliski istok i vraćaju se indoktrinirani. Tu ne pomažu standardne mjere provedbe zakona, kaznenog progona, već zahtijeva usku saradnju sigurnosnih službi zemalja u regiji. Ali da je gospođa Kitarović svojim nesmotrenim pričama, jer svakom priča što mu se dopada, pa tako i u Izraelu, pokvarila odnose sa zemljom u kojoj su većinom muslimani, a ta je zemlja susjedna, to je tačno", kazao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije