Migrant se utopio u Dunavu, njegovo tijelo rastrgale životinje

Radiosarajevo.ba
Migrant se utopio u Dunavu, njegovo tijelo rastrgale životinje
Pokušavajući da iz Srbije pređe u Hrvatsku, jedan od migranata je tragično stradao u Dunavu.

Njegovo tijelo su rastrgale životinje.

"Policajci su 26. decembra prošle godine na terenu na području Baranje zatekli mrtvo tijelo nepoznate osobe. Nakon uviđaja tijelo je prevezeno u Klinički zavod za patologiju i sudsku medicinu u Osijeku na obdukciju, gdje je utvrđeno da je smrt nastupila zbog utapanja. S obzirom na to da je tijelo pronađeno u šumskom predjelu, pretpostavka je da su ga u šumu odvukle divlje životinje", rekao je glasnogovornik  Policijske uprave osječko-baranjske Dario Premec, piše Glas Slavonije.

Policija i dalje pokušava utvrditi identitet pronađenog muškarca, a o svemu je obaviješteno i nadležno državno odvjetništvo.

Još jedan migrant stradao je prošle godine, u septembru, kada je, nakon ilegalnog ulaska u Hrvatsku iz Srbije, upao u bunar dubok 20 metara na polju u Bijelom Brdu, nedaleko od Osijeka. U bunaru nije bilo vode, a migrant je pad preživio. Spasili su ga osječki profesionalni vatrogasci, koji su ga s pomoću krana na tehničkom vozilu i opreme za spašavanje osigurali, izvukli iz bunara i predali ekipi Hitne medicinske pomoći. Hrvatska javnost najviše je reagirala na tragediju 6-godišnje Medine, koja je poginula u naletu voza 250 metara od hrvatske granice, na području Srbije. U maju prošle godine na vinkovačkom kolodvoru tri su se migranta pokušala popeti na vagon teretnog vlaka, no sva su trojica pala na tlo. Jedan je pri tome smrtno stradao, drugom je amputirana noga, a treći je prošao bez povreda.

Određeni broj građana zemalja preko kojih migranti prelaze vidio je priliku za laku zaradu. U samo jednom slučaju, o čemu je Uskok krajem decembra prošle godine pokrenuo istragu, prijavljene su četiri osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Uskok je osumnjičio organizatora te skupine da je od 22. oktobra do 17. decembra prošle godine u Hrvatskoj i Srbiji dogovorio prebacivanje većeg broja stranih državljana preko srpsko-hrvatske granice za 1000 eura po osobi. Da bi plan uspio, povezao se s još četiri osobe u Hrvatskoj i više osoba u Srbiji, kako bi preuzimale, prevozile i prebacivale ilegalne migrante preko granice iz Srbije u Hrvatsku. Četvorka je za najmanje 300 eura po osobi preuzimala, skrivala i prevozila migrante do dogovorenog odredišta. Tako su, sumnjaju u Uskoku, u najmanje deset navrata iz Srbije u Hrvatsku prebacili najmanje 57 stranih državljana, za što su primili najmanje 57.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije