Merkel: Učinit ću sve za datum pregovora S. Makedonije s EU-om

Radiosarajevo.ba
Merkel: Učinit ću sve za datum pregovora S. Makedonije s EU-om
FOTO: Arhiv / Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je kako će učiniti sve da bi se do oktobra odredio datum o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom članstvu u Europskoj uniji.

Kako prenosi agencija MIA, ona je dodala da je u pitanju nekoliko sedmica.

„Učinit ću sve što mogu da se usvoji ta pozitivna odluka zato što je Sjeverna Makedonija odradila posao za primjer potpisivanjem Prespanskog sporazuma (s Grčkom). Riječ je o nekoliko sedmica, zaista, i naše zalaganje stoji, odnosno učinit ću sve što je do mene i uložit ću svu svoju političku težinu za ovo pitanje“, kazala je Merkel, kako prenosi Tanjug.

Datum o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebao je biti određen na summitu čelnika EU-a ove sedmice, međutim odluka je odgođena, a zemlje članice sukobile su se na pitanju treba li početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Brojni zastupnici Bundestaga, kao i vladajuća njemačka stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU) saopćili su također da nema razloga za brigu jer, kako navode, Sjeverna Makedonija će sigurno dobiti datum, a u pitanju je samo odgađanje od dva mjeseca.

Premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev su za britanski Financial Times (FT) nakon odgode poručili da će nacionalističke će snage ojačati na Balkanu ne dobiju li Albanija i Sjeverna Makedonija zeleno svjetlo za početak pregovora s Europskom unijom do jeseni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije