Merkel: Čvrsto stojimo iza europske perspektive zemalja zapadnog Balkana

Radiosarajevo.ba
Merkel: Čvrsto stojimo iza europske perspektive zemalja zapadnog Balkana
FOTO: Arhiv / Angela Merkel

Njemačka čvrsto stoji uz evropsku perspektivu zapadnog Balkana i podržava zemlje ovog regiona u njihovim reformskim naporima, saopćeno je „Pobjedi“ iz kabineta kancelarke Angele Merkel na upit da prokomentiraju odluku Vijeća EU da odgodi pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

„Zbog kasnog objavljivanja izvještaja o zemljama, rok za odluku o otvaranju početnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je bio kratak. Prije ove odluke savezna vlada mora dobiti i saglasnost Bundestaga“, rečeno je u kabinetu Merkel, prenosi RTCG.

Europska unija je sredinom juna odgodila odluku o pokretanju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Izgovor je bio „tehničke prirode“ jer je Vijeće EU, kako se navodi u ministarskim zaključcima, „na raspolaganju imao ograničeno vrijeme za tako važno pitanje“.

Kao dodatni „izgovor“ Brisel je iskoristio i kratak rok za zakazivanje zasjedanja Bundestaga, koji, prema njemačkim zakonima, mora da se izjasni o otvaranju pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima, što će se desiti tek u septembru.

Zato su Skoplje i Tirana dobili novi termin - oktobar ove godine - kada će se članice EU izjasniti o tome hoće li ove zemlje početi pregovore.

U zaključcima Vijeća EU ponovljeno je da je Brisel „opredijeljen da nastavi proširenje i da je to ključna politika Unije“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije