Makedonija: Na referendumu do sada četiri incidenta, privedeni izvršioci

AA
Makedonija: Na referendumu do sada četiri incidenta, privedeni izvršioci
Foto: AA / Glasnogovornik MUP-a Makedonije, Toni Angelovski
Na glasanju na referendumu u Makedoniji do sada su zabilježena četiri incidenta, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

Historijski izbor / Makedonci danas izlaze na referendum: Odlučuju o novom imenu države

Glasnogovornik MUP-a Toni Angelovski izjavio je da su od otvaranja biračkih mesta jutros u 7 sati registrovana četiri incidenta i da su izvršioci odmah privedeni u policijsku stanicu.

“Na biračkom mestu u OŠ 'Lazo Angelovski' u Skoplju, K. Ž. (22) narušio je javni red i mir tako što je vređao građane i fizički napao policajce. K. Ž. je priveden u policijsku stanicu Aerodrom. Slučaj je prijavio i 80-godišnji čovek iz Zubovca - Gostivar, koji je izjavio da ga je u vezi sa referendum vređan 64-godišnji M. S. koji je pozvan u policijsku stanicu gde se radi na rasvetljavanju slučaja", rekao je Angelovski.

On je obavijestio i da je u Strugi iz zgrade u blizini biračkog mesta u Osnovnoj školi "Braća Miladinovci" prijavljeno da je bilo fotografisanja mobilnim telefonom sa terase na kojoj je bilo nekoliko osoba.

“Odmah su preduzete mere i osobe su odvedene u policijsku stanicu u Strugi I u koordinaciji sa javnim tužilaštvom radi se na rasvetljavanju slučaja", rekao je Angelovski.

On je dodao da je na biračkom mestu u OŠ "Vanco Prke" u Štipu, osoba B. O. iz Štipa prijavila da je prilikom isporuke hrane izbornom odboru bio fotografisan i vrijeđan od strane osobe E. S. iz Štipa, te da se E. S. nalazi u policijskoj stanici u Štipu na ispitivanju.

“Pozivamo građane da poštuju zakone i da se uzdrže od bilo kakvog kršenja javnog reda i mira i bilo kakve povrede tajnosti glasanja. Bilo kakvo ponašanje suprotno zakonima, Ministarstvo unutrašnjih poslova neće tolerisati i odmah će postupati u skladu sa zakonima, kako bi građani mogli da koriste svoje ustavno pravo da slobodno iznesu svoju građansku volju", rekao je Angelovski.

Prema podacima Državne izborne komisije, na referendumu u Makedoniji o novom imenu zemlje do 11 sati glasalo je 8,03 posto ukupnog broja registrovanih birača. Građani odgovaraju na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?".

Referenedum je deo Dogovoru o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Pravo glasa ima 1.806.836 građana, a glasa se do 19 sati na 3.480 glasačkih mjesta u 80 opština u zemlji. Da bi referendum uspio izlaznost birača mora biti najmanje 50 posto plus jedan. Referendum je konsultativnog karaktera i nije pravno obavezujući. Vlada Makedonije je, ipak, navela da će rezultate referenduma smatrati obavezujućim.

U slučaju pozitivnog ishoda referenduma, konačnu odluku o Dogovoru sa Grčkom donijet će Sobranje Republike Makedonije, gdje je za ustavne promjena potrebna dvotrećinska većina poslanika.

Kada se ovi procjesi završe u Makedoniji, neophodno je da sporazum ratifikuje i grčki parlament.

Izlaznost do 13 sati bila je 16 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije