Makedonija dobila najmoderniji put na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Makedonija dobila najmoderniji put na Balkanu
Foto: Aktor.gr / Koridor 10
U Makedoniji je u ponedjeljak puštena u promet novoizgrađena dionica autoputa od Demir Kapije do Smokvice, čime je kompletiran paneuropski Koridor 10 kroz ovu zemlju.

Dionica je duga 28 kilometara, a ukupna investicija vrijedna je 218 miliona eura. Novi autoput Prijateljstvo, kojim se očekuje da godišnje prođe 730.000 vozila, skratit će putovanje do granice s Grčkom za 25 minuta, piše Srna.

Iako je tehnički ovaj dio Koridora 10 bio najteži za probijanje, Makedonija je dobila najmoderniju putnu dionicu na Balkanu koja je građena u skladu s europskim standardima, prenose makedonski mediji.

Na autoputu ima šest mostova, četiri tunela i 68 kamera. Preko kontrolnog punkta u Negotinu bit će praćena situacija na autoputu.

Svečanosti su prisustvovali makedonski premijer Zoran Zaev, ministri prometa Makedonije i Grčke Goran Sugareski i Hristos Spircis, te generalni direktor Europske komisije za pregovore o proširenju Christian Danielsson.

Izgradnja dionice Demir Kapija-Smokvica počela je 2012. godine. Europska unija je u željezničku i putnu infrastrukturu u Makedoniji do sada uložila više od 320 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije