Makedonci ponovo na nogama: Šok bombe i molotovljevi kokteli zbog novog imena

Radiosarajevo.ba
Makedonci ponovo na nogama: Šok bombe i molotovljevi kokteli zbog novog imena
Ispred Sobranja u Skoplju održan je protest udruženja protiv dogovora o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija, što je saopćio premijer Zoran Zaev.

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA.

Kako je prenio portal Plusinfo, tokom protesta ka policiji je poletio Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjeknula je i šok bomba. 

Makedonski predsjednik neće potpisati sporazum s Grčkom o novom imenu

Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorjele su navijačke baklje, skandiralo se Makedonija, Makedonija i uzvikivane su uvredljive poruke protiv vlade Zorana Zaeva. Jednom učesniku protesta je pozlilo, pa je odvežen kolima Hitne pomoći. 

Predsjedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savjet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA. 

On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi. 

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov saopćio je ranije da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane. 

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u historiji. 

"Građani, a ne predsjednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije", saopćila je sinoć vlada u Skoplju poslije odluke Ivanova da ne podrži sporazum s Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike. 

Makedonska vlada dodala je da žali zbog činjenice da predsjednik Ivanov nije uspio prevazići svoje slabosti i uvidjeti perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Sjeverna Makedonija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije