Majka tukla četverogodišnju kćerku dok nije pala u komu

Radiosarajevo.ba
Majka tukla četverogodišnju kćerku dok nije pala u komu
Pixabay / Ilustracija
Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu, Srbija, podiglo je optužnicu protiv Maje K. (23) iz Kovina zbog brutalnog fizičkog zlostavljanja četvorogodišnje kćerke oboljele od epilepsije.

Nakon posljednjeg premlaćivanja, djevojčica je završila u komi, i jedva preživjela. Prema pisanju srbijanskih medija, ljekari su svjedočili da ne pamte takav slučaj zlostavljanja djeteta.

Maja K. uhapšena je 13. februara nakon što je njena kćerka S. K. primljena na Univerzitetsku dječiju kliniku bez svijesti i srčane radnje, s višestrukim hematomima na glavi i krvarenjem na mozgu. Nakon napora ljekara, djetetu je spašen život koji je visio o koncu, ali je palo u komu. Slučaj je odmah prijavljen policiji i tužilaštvu.

"Povrede su bile toliko teške da su i ljekari bili zaprepašteni. Bilo je jasno da je dijete mučki pretučeno. Majka je odmah privedena zbog nanošenja teških tjelesnih povreda opasnih po život", rečeno je u tužilaštvu.

Ljekari su ustanovili i da maloljetna S. K. po cijelom tijelu, nogama, rukama, glavi, grudnom košu, ima stare povrede u vidu modrica, ožiljaka, hematoma, i da je trpjela batine duže vrijeme. Posljednje su mogle biti smrtonosne, ali šta se tačno dogodilo toga dana, kada je dijete završilo u komi, nije ustanovljeno.

Na saslušanju u tužilaštvu majka je negirala da je tukla kćerku, navodeći da se ona povrjeđivala tokom epileptičnih napada. Maja K. je priznala i da dijete nijednom nije odvela kod ljekara zbog epilepsije.

Nakon vještačenja, ustanovljeno je da je majka uračunljiva, ali kod nje je ustanovljen lakši stepen mentalne zavisnosti. Oduzeto joj je starateljstvo, a djetetu je dodijeljen staratelj iz Centra za socijalni rad u Kovinu. Djevojčica je, nakon oporavka u bolnici, sada u Domu za nezbrinutu djecu.

Majka je nakon mjesec dana pritvora, puštena da se brani sa slobode. Protiv Maje K. je podignuta optužnica za nasilje u porodici i zahtjevana je najstrožija zakonom propisana kazna od deset godina zatvora.

Maja K. je u vrijeme hapšenja živjela u vanbračnoj zajednici, a očuh pretučene djevojčice posvjedočio je da "Maja nije tukla dijete. On je kazao da je djevojčica i "sama padala zbog bolesti, ali da je nisu vodili ljekaru".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije