Maduro: Trump je novi Hitler međunarodne politike

Radiosarajevo.ba
Maduro: Trump je novi Hitler međunarodne politike
0 / Predsjednik venecuele Nicolas Maduro
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro nazvao je američkog kolegu Donalda Trumpa "novim Hitlerom međunarodne politike", jer je oštro kritizirao tu južnoameričku državu tokom obraćanja u Ujedinjenim narodima.

Trump je pozvao svjetske lidere da pomognu da se obnove "demokratija i političke slobode" u Venecueli.

On je zaprijetio da će pojačati ekonomske sankcije koje je SAD uveo Venecueli prošlog mjeseca ukoliko Maduro bude "istrajavao na putu nametanja autoritarne vladavine".

Agencija AP, međutim, primećuje da Trump nije ponovio raniju prijetnju da će razmotriti vojne opcije kako bi izvršio pritisak na Venecuelu.

"Narod Venecuele gladuje i njeihova zemlja se urušava. Njihove demokratske insitucije se uništavaju. Ova situacija je potpuno neprihvatljiva i ne možemo stajati sa strane i gledati. Tražim od svake zemlje ovdje prisutne danas da bude spremna uraditi više da riješi ovu veoma realnu krizu", rekao je Trump.

Maduro, koji nije prisustvovao generalnoj debati Generalne skupštine UN-a, ljutito je reagirao iz Caracasa, ocijenivši da je taj govor "agresija novog Hitlera međunarodne politike, gospodina Donalda Trumpa, protiv naroda Venecuele", prenosi Aljazeera.

"Niko ne prijeti Venecueli i niko ne posjeduje Venecuelu", poručio je Maduro.

Venecuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreasa je u UN-u također osudio Trumpove primjedbe, ali je ignorirao pitanja na konferenciji za novinare o kritikama koje su Venecueli uputili drugi lideri na skupu u UN-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije