Macron u Beogradu: Prvi francuski predsjednik u Srbiji nakon 18 godina

Anadolija
Macron u Beogradu: Prvi francuski predsjednik u Srbiji nakon 18 godina
Foto: AA / Macron i Vučić

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron danas je svečano dočekan ispred Palate Srbija u Beogradu, uz najviše državne počasti i intoniranje himni dvije države.

Ko o čemu, a Dačić o pjevanju: Otkrio šta će pjevati Macronu

Macrona su, uz Vučića, dočekali članovi Vlade Srbije na čelu s premijerkom Anom Brnabić, a dvojica predsjednika će imati bilateralni sastanak.

Macron i Vučić će prisustvovati i ceremoniji razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata, a onda će dati izjave za medije.

Tokom popodneva, predsjednik Francuske će položiti vijence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. godine, položit će cvijeće na grob Milunke Savić u Aleji velikana, a predviđeno je i da se Macron obrati građanima kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Drugog dana posjete, predviđen je razgovor Macrona i Vučića sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Posljednji put je Jacques Chirac kao predsjednik Francuske posjetio Srbiju 2001. godine.

Zbog posjete predsjednika Francuske, u Beogradu će saobraćaj u pojedinim dijelovima biti zaustavljan, a dijelovi trase kojom će se kretati ukrašeni su francuskim i srpskim zastavama.

Macron je trebalo da posjeti Srbiju početkom decembra prošle godine, ali je tada posjeta odložena zbog protesta "žutih prsluka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije