Lavrov u Beogradu: Sva pitanja u BiH rješavati dogovorom dva entiteta i tri naroda

Anadolija
Lavrov u Beogradu: Sva pitanja u BiH rješavati dogovorom dva entiteta i tri naroda
Rusija podržava samostalan, nezavisan i višesmjerni kurs Srbije, jer se i u svojoj spoljnoj politici rukovodi tim principima, saglasili su se danas ministri inostranih poslova Rusije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić.

O izjavi predsjednika Kosova Hašima Tačija da bi Srbija ruskim priznanjem kosovske nezavisnosti odustala od lažne mitologije, dvojica sagovornika su naveli da takva retorika neće promijeniti stav Rusije o Kosovu. 

"Kosovski lideri treba da se bave svojim poslovima, jer su već optuženi za ratne zločine. Nažalost, to svjetske kolege koje štite albanske vlasti zaboravljaju", rekao je šef ruske diplomatije. 

Na to je Dačić rekao da je logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje nezavisnosti Kosova, nego da je Rusija prizna. 

Lavrov je rekao da se Rusija pridržava svih sporazuma o Kosovu i o Bosni i Hercegovini, i dodao da će se Rusija usprotiviti svakom pokušaju da se ti sporazumi prekrše. 

On je ukazao na neophodnost da se sva pitanja u BiH rješavaju na osnovu dogovora tamošnja dva entiteta i tri državotvorna naroda. 

Dačić je Lavrovu poklonio dres fudbalske reprezentacije Srbije s brojem deset i licidersko srce, navodeći da je broj deset tu, jer je "Lavrov za čistu desetku". 

I šef ruske diplomatije imao je poklon za Dačića, pa mu je u ime predsednika Rusije Vladimira Putina uručio orden prijateljstva za zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje dve zemlje. On je rekao da Dačić puno doprinosi razvoju kontakata među ljudima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije