Kusturica: Problem je što je Izetbegović Clintonov, a ne Erdoganov musliman

Radiosarajevo.ba
Kusturica: Problem je što je Izetbegović Clintonov, a ne Erdoganov musliman
Srbijanski režiser Emir Kusturica dao je opsežan intervju za Pečat u kojem se dotakao mnogih stvari, a najviše multietničnosti i multikulturalnosti.

Kao i obično, dominirao je osvrt na njegov zavičaj – BiH i Sarajevo. Evo najzanimljivijih razmišljanja Emira Kusturice.

"Rođen sam ne u zelenilu livada nego sivilu gradskih ulica i pod lampama koje su najčešće bile razbijene kamenicama. Živio sam na periferiji Sarajeva gdje je jedna od osnovnih regula bio multikulturni život. Tako da ja, kao neko ko je rođen i odrastao u takvoj okolini, mogu biti posljednji koji bi se zapravo zalagao da tako ne bude. Međutim, onda se pokazalo da je multikulturni život poželjna forma koja je kod siromašnih malih, u staroj Jugoslaviji objedinjenih, a posle razjedinjenih, naroda postala nemoguća misija, nemoguća forma."

"Borba za multikulturni život je zapravo jedna, rekao bih, idealistička borba od koje ne treba, naravno, odustati, ali je ne treba slijepo primjenjivati tamo gde nije moguća. Ona je u Bosni još kompliciranija jer predstavnici familije Izetbegović nisu skloni sekularnim tradicijama. Kada se zaviri u Islamsku deklaraciju, ne zbog toga što je ona islamska, može se vidjeti kako su ideje oca Bakira Izetbegovića bile dalekosežne i kako dosežu i do te anglosaksonsko-islamske unije koja je još 70-ih godina započeta u Saudijskoj Arabiji, kada je Amerika povukla svoje zlatne poluge i kada je nafta zapravo postala osnovica dolaru."

"Rekao bih čak da problem nije u tome što je Izetbegović musliman nego je problem u tome što je on Klintonov, a ne Erdoganov musliman. Postavljen je ovdje da uznemirava Europu i sve što tu civilizaciju čini posebnom. Njegov islam nije autohton ovim prostorima. Oni ubacuju salafizam u BiH. Glavni maneken ovog ekstremizma je upravo Izetbegović, čovjek koji najviše govori o multikulturnom životu, a za njega zapravo ne važe ni pojmovi asimilacije i integracije. On jednostavno ne prepoznaje drugu vjeru kao nešto što njegovoj može da bude kompatibilno. Dakle, imamo užasan problem što najglasniji zagovornik multikulturnog života to govori zbog svoje dominacije, a ne zbog potrebe da živi u BiH koja je multikulturna. Ona je multikulturna što u njoj žive tri naroda, a ne po tome što bi oni trebalo da se pomiješaju i da opet imamo drugove Ivicu, Miloša i Enesa, kao što je bilo za vrijeme Tita. Danas to nije moguće jer je sada ideja kapitala dominantna stvar, koja određuje koliko bogatstva ima stanovništvo i koliko se obrazuje da ne gaji tu ljubav prema mržnji. To bi u izvesnoj meri moglo biti moguće, ali u potpunosti – nikako."

"Benjamin Kalaj, koji je učinio sve da zavadi pravoslavne i muslimane, pisao je nadzorniku Mostara: 'Primjećeno je da pravoslavne i muslimanske porodice često dolaze u dodir, čak postaju prijatelji. Treba raditi na tome da se oni razjedinjuju.' Dakle, ako imamo Inzka koji danas u RS-u, odnosno BiH, čini sve kako bi svijetu u lijepom svjetlu prikazao jednog nesekularnog predstavnika kao što je Bakir Izetbegović, a bori se protiv druge dvojice, to je isto bezumno zavađanje naroda kao što je bilo i sto godina ranije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije