Kusturica: BiH je u sigurnim rukama Milorada Dodika, Srbija se mora odreći Tita

Srna
Kusturica: BiH je u sigurnim rukama Milorada Dodika, Srbija se mora odreći Tita
Srbijanski režiser Emir Kusturica rekao je povodom najave aktiviranja MAP-a i mogućnosti ulaska BiH u NATO da je "BiH u sigurnim rukama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika".

"Dodik ima namjeru da štiti svaki centimetar RS-a i da brani principijelne odluke Srba donijete u Narodnoj skupštini RS-a o vojnoj neutralnosti", izjavio je Kusturica za "Rusku gazetu" i dodao:

"On će učiniti sve za jačanje srpskog entiteta. Međutim, samo postojanje BiH u velikoj mjeri zavisi od njegovih kolega u Predsjedništvu BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i njihove spremnosti za dijalog i kompromise."

Na pitanje šta će savjetovati srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, Kusturica je rekao da će mu savjetovati da čitavo njegovo djelovanje bude u cilju zaštite dostojanstva srpskog naroda, da ne nastoji biti isključivo istorijska ličnost, nego da sačuva pragmatizam.

Kusturica je je istakao da se Srbija mora nedvosmisleno opredijeliti i konačno stati na stranu Evroazije, jer se tamo nalazi budućnost Evrope.

"Mislim da je došlo vrijeme da se Srbija odrekne Јosipa Broza Tita. U tome jeste smisao. Јer je on, levitirajući između Churchila i Staljina, izabrao ovog prvog. Јedan od razloga je to što je Tito bio član londonske masonske lože `Konkordija`. Ako pokušamo malo da ga rehabilitujemo, vidjećemo da je 1948. godine Zapad bio progresivniji od Sovjetskog saveza", kaže Kusturica i dodaje da Srbija mora shvatiti da će, ako dođe do svjetskog rata, pobijediti Evroazija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije